10 Adımda Alzheimer Hastalığından Korunma Yolları
Alzheimer bir kişinin gündelik hayatına müdahale eden zihinsel yeteneğin azalmasına ilişkin tüm belirtileri kapsar. En yaygın semptomlar hafıza kaybı, ruhsal durum ve davranış değişiklikleri, öğrenme ve düşünme sorunlarını içerir. Diğer nedenler arasında depresyon, ilaçlar, tiroid bezi sorunları, kronik enfeksiyonlar, kafa travması, vasküler değişiklikler, Parkinson hastalığı ve vitamin eksikliği sayılabilir.
Alzheimer tedavi edilemezse, giderek daha fazla beyin hücresi ölür ve semptomlar şiddetlenir. Bununla birlikte, sebep tedavi edilebilirse, vitamin eksiklikleri, ilaçlarla bu semptomlar geri dönüşür. Genetik yatkınlığa rağmen Alzheimer, çeşitli psikolojik, çevresel ve yaşam tarzı faktörlerinin bir sonucu olabilir.
Alzheimer Hastalığına Karşı Risk Gurupları Şunlardır:
- Kafa yaralanmaları
- Bunama gelişmesine katkıda bulunan ilaçlar
- Alkol kullanımı
- Düşük fiziksel aktivite
- Kardiyovasküler faktörler (yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet)
- Tiroid bezinin fonksiyon bozukluğu
- Vitamin eksiklikleri ve kötü beslenme
- Sigara içmek
Alzheimer’ı Azaltmanın Yolları ise :
- B Kompleks Vitamin :Bu vitaminler sayısız hücresel süreçler için son derece önemlidir. B vitamini yüksek oranda alındığı zaman, inme, (felç) kalp hastalıkları ve gerilemeye neden olan vasküler sorunlar ortaya çıkar. Seviyelerini düşürmek için B kompleksini 500mcg vitamin B12 ile almalısınız.
- Kolesterol, Kan Basıncı, Kan Şekeri ve Kilonuzu Kontrol Altında Tutun :
Genellikle orta yaş gurubunda görülen tip 2 diyabet, kan basıncı yükselmesi ( tansiyon ) kolesterol gibi etkenler yükseldiğinde Alzheimer de tetikleniyor. Oluşum riski %50 artış gösteriyor.
- Balık Yağı :
Vücutta eksik olan balık yağı, yaşlılarda hafıza zayıflığı ve belli başlı bozukluklara neden olur. Doktor tavsiyesi ile hergün balık yağı ilacı kullanmalısınız.
- Kullandığınız İlaçlara Dikkat Edin :
Uyku ilaçları, alerji ilaçları, kalp ilaçları ve antidepresanlar gibi çok sayıda reçeteyle ve reçetesiz satılan ilaçlar insan vücudundaki hafif-güçlü antikolinerjik aktiviteye neden olur. Doktorunuza mutlaka danışın.
- D Vitamini :
D vitamini takviyesinde Alzheimer’in gerilediği yapılan araştırmalar sonucu ispatlanmıştır. Gerekli D vitamini miktarlarını elde etmek için yeterli güneş ışığının tadını çıkarmanız ve ayrıca takviyeleri de almanız gerekir.
- Beyninizi Koruyun :
Beynin hasar görmesini önlemek için bisiklet veya motosiklet kullanırken her zaman bir kask takmalısınız.
- Fiziksel Aktiviteye Özen Gösterin :
Alzheimer’a yakalanma riskini en az’a indirmek için vücudu hareket ettirmeli ve kalbinizi her gün egzersiz ve hareketlerle hızlandırmalısınız. Fiziksel olarak aktifseniz, sayısız kronik sağlık sorunlarını önleyebilirsiniz. Her gün en az yarım saat yürüyün, koşun veya bisikletle binin.
- Bulmaca Çözün Örgü Yapın :
Bulmacalar, kelime bulmacaları veya bir dil öğrenmeyi deneyebilirsiniz. Araştırmacılar, iki dilli yetişkinlerin Alzheimer belirtilerini yalnızca bir dili konuşanlara kıyasla 5 yıl geciktirdiğini buldu. Araştırmalar ayrıca günlüklerde yapılması durumunda bulmacaların, hafıza düşüşünün başlangıcını 2 buçuk yıl ertelediğini gösteriyor.
- Sosyalleşin :
Evinizde kendi dünyanıza kapanmak yerine, insanlarla iç içe olun. Temiz hava alın ve insanlarla konuşun.
- Sigara ve Alkolden Uzak Durun :
Aşırı sigara ve alkol tüketiminin sağlık üzerinde olumsuz etkileri vardır ve çeşitli kronik hastalıklara neden olur. Bir çalışma, günlük sigara içenlerde sigara içenlere ve sigara içmeyenlere kıyasla% 45 oranında Alzheimer hastalığı riski taşıyor.