7 Adımda Fazla Kilolarınızı Vererek Karaciğerinizdeki Yağlardan Tamamen Arınabilirsiniz
Kilo veya obezite problemi ile başı dertte olanlar için karaciğeri arındırmak belirleyici bir faktör haline gelmiştir.
Bu organ yaklaşık olarak 500 vücut fonksiyonunun yerine getirilmesinden sorumludur. Bunların arasında kanın temizlenmesi, yağların sindirilmesine yardım ve metabolizma ile ilgili aktivitelerin arttırılması gibi işlevler bulunur.
Ancak zayıf beslenme seçimlerinden ve çevresel toksinlere çok fazla maruz kalınmasından dolayı bu organın sağlığı tehlikeye girer ve sorumlu olduğu işlevleri yerine getirmekte zorlanır.
Bu nedenle karaciğerin temel fonksiyonlarını gerçekleştirmesini engelleyebilecek her türlü atığın yok edilmesini sağlayacak olan bir arındırma planı oluşturmak gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır.
Öncelikle, genelde kilo vermek isteyen veya karaciğerine bir şekilde zarar vermiş kişilere hitap eden bu işlemin etkilerini bilmeniz gerekiyor. Obezitenin ve aşırı kilonun başlıca sebepleri, çok fazla yemek yemek ve yeterince egzersiz yapmamaktır. Bu, vücudunuzun yediklerinizi yağa çevirerek depolamaya başlamasına neden olur. Karaciğeriniz zarar gördüğünde; idrara çıkma ile ilgili sorunlar, mesane tıkanıklığı, yumuşak dışkı veya kabızlık gibi rahatsızlıklarla karşılaşabilirsiniz. Bunun sebebi, vücutta gereksiz zehirli maddelerin birikmesidir. Karaciğerinizi temizlediğinizde, bunlar ortadan kalkar. Tedavi süresince tüketeceğiniz takviyeler, bu organın görevini yerine getirmesine yardımcı olur. Metabolizmanız ne kadar hızlı ve iyi çalışırsa, kilo verme şansınız o kadar yüksek olur.
Karaciğer temizliği kilo vermek için etkili bir yol olsa da, bunu uygun olmayan bir şekilde veya yalnızca kilo vermek için yapmamalısınız. Tedaviye başlamadan önce, doktorunuzla konuşup yiyebileceğiniz ve yiyemeyeceğiniz şeyleri öğrenmeniz en iyisi olacaktır. Bu işlemin, hastalıkları ve karaciğer bozukluklarını iyileştiremeyeceğini unutmayın. Temizliği fazla abartmayın çünkü bu da sağlığınız için zararlıdır. İşlemi tekrarlamak istediğinizde, bunu makul bir süre sonunda yapın.
Limon, greyfurt, elma, pancar ve enginar gibi besinler sayesinde karaciğer yağlanması ve sirozdan kurtulmak ayrıca kilo vermek mümkün.
Sağlıklı bir vücut için beslenme önemli bir yer tutarken, siroz veya kronik karaciğer hastaları için doğru beslenme hayati önem taşıyor. Sağlıklı kişilere göre neredeyse 2 misli enerji ve proteine ihtiyacı olan kronik karaciğer hastalarının basit şeker, hazır market ürünleri ve fast food beslenme tarzından uzak durması gerekiyor. Gastroenteroloji bölümünden Doç. Dr. Oya Yönal, karaciğer hastalıklarında beslenmenin önemi ve tüketilmesi gereken gıdalar hakkında bilgi verdi.
1. Enginar: A ve B vitaminlerinden zengindir. İdrar sökücü ve antioksidan özelliği bulunan enginar karaciğer hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilir.
2. Multivitamin desteği: Kronik karaciğer hastalarına antioksidan ve multivitamin preperatlarının verilmesi önem taşımaktadır.
3. Bulgur ve baklagiller: Çay şekeri, çikolata, bal, reçel, kola, gazoz gibi basit şekerli gıdalar az tüketilmelidir. Basit şekerler kan şekerinin hızlı yükselip düşmesine neden olur. Bunun yerine kan şekerinde ılımlı yükselmeye neden olan ve kan şekerinin uzun sürede istenen düzeyde kalmasını sağlayan bileşik şekerli gıdalar önerilir. Karaciğer hastalarında makarna, bulgur, sebzeler, baklagiller, sütlü tatlılar, bulgur pilavı gibi bileşik şeker içeren gıdalar önerilir.
4. Hazır gıdalar: Fastfood, hazır market ürünleri, sosis, sucuk, salam tüketimi kronik karaciğer hastalarının uzak durması gereken gıdalar arasındadır.
5. Et ve yumurta: Bir yumurta büyüklüğündeki et, bir yumurta ve 4 yemek kaşığı bakliyata eşdeğerdir. Beslenme de değişim bu oranlar göz önüne alınarak yapılmalıdır.
6. Süt ürünleri: Bir su bardağı süt, bir su bardağı yoğurt, bir kibrit kutusu peynir ve 2/3 kibrit kutusu kaşar peyniri eşdeğerdir. Yoğurt tüketilen gün ona karşılık gelen süt veya peynir azaltılmalıdır.
7. Tahıllar: 2 dilim ekmek, 4 yemek kaşığı makarna, pirinç pilavı ve bulgur pilavına eşdeğerdir. Günlük denge bu oranlara göre ayarlanmalıdır. Kronik karaciğer hastaları ve özellikle siroz hastalarında özel beslenme programı düzenlenmelidir. Sağlıklı bireylere göre bir buçuk misli enerji ve protein gereksinimleri olan karaciğer hastalarının gereksiz yere protein ve diyet kısıtlamasına yönelmesi beslenme yetersizliğine ve hastalığın ilerlemesine neden olabilmektedir.