8 koyun bir yılda 77 tane oldu

Soğuk iklime dayanıklılık konusunda dünyanın en bilinen hayvanlarından olan Romanov koyunu, bir girişimci tarafından Iğdır’da üretilmeye başlandı.

Melekli beldesinde yaşayan girişimci Serkan Çatak, ismini haberlerde duyduğu, çok sayıda kuzu yapmasıyla bilinen Romanov koyununu hobi amaçlı olarak yetiştirme kararı aldı.

Çatak, yaptığı araştırmalarla bu koyun türünün hava sıcaklığı sıfırında altında 20 ile 40 derece arasında değişen iklimlerde yaşadığı, mikroklima iklimi olan Iğdır gibi sıcak iklime sahip bölgelerde yaşayamayacağı şeklinde bilgilere ulaşmasına rağmen Ukrayna’dan biri koç 8 küçükbaş hayvan sipariş etti.

8 KOYUN BİR YILDA 77 TANE OLDU

Yaz mevsiminde hava sıcaklığının 40 dereceye kadar ulaştığı Iğdır’daki iş yerinin bahçesinde koyunları yetiştirmeye başlayan Çatak, 1 yıl içinde 77 koyun elde edince tam donanımlı bir çiftlik kurarak Romanov koyunu üretmeye başladı.

Girişimci Gürkan Çatak yaptığı açıklamada, Ukrayna’dan getirilen koyunun kısa sürede Iğdır’a uyum sağladığını söyledi. Romanov koyunun dünyanın en soğuk coğrafyasından gelmesine rağmen kentte sorunsuz şekilde yetiştirildiğini belirten Çatak, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu koyunun anavatanı Rusya, ismini de zaten Rus Romanov Kraliyet ailesinden alıyor. Sıfırın altında 40-50 derecelere kadar dayanabildiği, soğuk iklim hayvanı olduğu ve sıcak iklimlerde yaşayamadığı söyleniyordu. Iğdır’ın ikliminde yaşar mı, yaşarsa da randımanlı bir üretim olur mu diye denemek istedik. 7 dişi 1 erkek koyunla başladık, çok rahat şekilde uyum sağladığını, diğer koyun türlerine göre veriminin daha yüksek olduğunu gördük” dedi.

Çatak, şu anda bu koyun ırkına aşırı talep olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yılda iki defa doğum yapıyor, her doğumunda 2 veya 3 yavru alıyoruz. Bunun içinde 4 veya 5 yavru doğuran koyunlarımız da var ama ortalama olarak 100 koyundan yıl içinde sağlıklı 250 yavru alabiliyoruz. Romanov koyununun normal koyun ırkından bakım açısından hiçbir farkı yok.

En büyük özelliklerinden biri, koyun etini sevmeyenlerin çoğu kokusundan dolayı sevmez, bu koyunun etinde koku yok. Bu koyunun kuyruğu olmadığı için yağ oranı az ve karkas ağırlığına baktığınız zaman normal koyuna göre daha fazla et veriyor, yünü de çok verimli. Bir koyun 3 veya 4 yavru doğurduğu zaman kuzularına rahatlıkla bakabiliyor.

YILDA İKİ KEZ DOĞUM YAPIYOR

Veteriner hekim Mehmet Ağgül, Romanov koyununun ortalama 13 ayda iki doğum gerçekleştirdiğini ve en az ikiz veya üçüz doğurarak 4 veya 6 yavru verdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Romanov koyunu hem süt hem de yavru verimi açısından gayet randımanlı. Koyunları ilk meraya sürdüğümüzde 10-15 gün alışma süresi geçti, sonra kendisi alışıyor, normal koyun ırkından bir farkı yok. Sadece bir sıkıntımız var, hayvanlar Rusya ve Ukrayna tarafında doğal ortamlarında serbest bırakıldıklarından dolayı biraz yabaniler, bu durumu da ortalama 15-20 günlük uyum ile ortadan kaldırabiliyoruz.”