Safra Kesesi Taşlarına Karşı Mucizevi Bitkiler

Safra kesesi taşları yağlı yiyeceklerin sindirilememesiyle oluşuyor. Şiddetli ağrı ile kendini gösteren bu rahatsızlık hemen herkesi tehdit edebiliyor. Uzmanlar da korunmak için mısır püskülü, ısırgan otu ve ayı üzümü öneriyor

Karnın sağ üst kısmında bulunan, küçük bir armut şeklindeki safra kesesi kanallarla karaciğer, pankreas ve bağırsaklara bağlanıyor. Öğünler arasında karaciğer tarafından üretilen safra sıvısını depolayan safra kesesi yemek sırasında bu sıvıyı safra kanalı (ödyolu) aracılığıyla bağırsaklara gönderir ve bu sıvı gıdalar yoluyla alınan yağı sindirmek için kullanılıyor. 40 yaş ve üzeri kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen safra kesesi taşı yiyeceklerden alınan yağın sindirilmesinde sorunlara yol açıyor. Bu nedenle özellikle yağlı bir yemek sonrası yaşanan aşırı şişkinlik ve karın bölgesinden başlayarak omuza vuran ağrılar safra kesesi taşı belirtisi olabiliyor. Ağrı şiddetlendikçe sırt bölgesine ve karnın geneline yayılabiliyor. Bu ağrılar süreklidir ve 10-15 dakikadan 1-2 saat varan sürelerde devam edebiliyor. Eğer ağrı 4-5 saatten uzun sürdüyse bu durum çoğunlukla safra kesesinin tahriş olduğu anlamına geliyor. Uzmanlar bu dertten muzdarip olanla için bitkisel kürlerin faydalı olacağını belirtiyor:


blank Isırgan otu: Safra taşı oluşumunu önleyen şifalı bir bitkidir. ısırgan otuda, maydanoz gibi, taş oluşumunu önleyebilir ya da taşlar küçükken vucuttan atılmasını kolaylaştırır.
blank Mısır Püskülü: Fincan başına iki kaşık mısır püskülü 20 dakika kaynatın bu idrar yolları için yararlı bir uyarıcır. Günde 4 fincan içebilirsiniz.
blank Su Teresi: Bu bitkinin kullanımı, böbrek ve safra kesesi taşlarının oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Ancak su teresi bir koruyucu olarak kullanılır, iyileştirici durumlarda kullanılmamalıdır çünkü böbrekler ya da mesane iltihaplı olabilir, bu bitki iltihabı artırabilir.
blank Celandine: Özellikle safra taşı veya safra yetersizliği gibi safra sorunları için uygundur. (Bu bitki ekstresi eczanelerde satılmaktadır.)
blank Nane: Nane yatıştırıcı özellikleri ile ağrının azaltılması için çok yararlı olacaktır.
blank Zerdeçal: Büyük safra kesesi taşlarını küçültmek için kullanılır. Bu baharat bazı yemeklerde kullanılmalıdır. Zerdeçal, bazı baharatlara, köri, kişniş, zencefil, kakule, kimyon, hardal karıştırılarak da kullanılır)

AYI ÜZÜMÜ
Safra kesesi taşı tedavisinde çok etkilidir ve taş oluşumunu engeller. Etkili bir mikrop öldürücüdür. Safra taşının semptomlarından biri olan enfeksiyon oluşumunu engeller. 1 litre soğuk su içerisine dört kaşık kurutulmuş yaprakları ekleyin. 4 saat bekletin. Günde 3 bardak için.

TARHUN OTU
Önleyici tedavide etkili olabilir. (Bir çeşni olarak kullanıldığı gibi infüzyon 5g. kurutulmuş yapraklar 250ml. su haricinde kaynatılır ve tüketilir)

KARAHİNDİBA
En iyi idrar uyarıcı şifalı bitkilerden biridir. Vucutta birikmiş toksinleri ortadan kaldırır, kolesterolü azaltır, ürik asiti vucuttan uzaklaştırır, şeker hastalığının semptomlarını giderir. (1kaşık kurutulmuş biberiye yaprağı ve kökleri 1 litre su içinde kaynatılır ve bu günde 3 bardağa kadar içilir.)

MAYDANOZ KUMU ÖNLER
En şifalı bitkilerden biridir. Kum oluşumu engellemektedir. Çünkü maydanoz kumu idrar yoluyla tortu ve kompakt şeklinde çıkartılması olanağı sağlar. 1 fincan su için bir çay kaşığı kurutulmuş maydanoz kökünün üzerine kaynar su dökülüp 15 dakika kaynatılır. Gün içinde bir kaç fincan içilir. (Maydanoz ekstresi de eczanelerde satılan ve bitkidir)

TAŞ OLUŞUMUNU ENGELLEYİN
Bol su için: Su, vücutta bulunan toksinler ve çözünmüş mineralleri cilt gözeneklerinden ve idrarla birlikte dışarıya atar. Su azlığı düzenli idrara çıkmayı engeller. Sedimantasyon kristallerinin böbrek ve safra kesesinde birikmesine ve taş oluşumuna neden olur. Günde en az 1 litre tüketilmelidir. Özellikle havanın sıcak olduğu zaman veya fiziksel egzersiz gerçekleştirilmiş ve diğer durumlarda aşırı terleme yaşanmışsa veya ishal durumlarda bu miktar 2.5 litreye kadar çıkarılmalıdır.
blank Aşırı ve hızlı kilo kaybı: Bu safra taşı riskini artırır. Günde en az 800 kalori içeren diyet uygulanmalıdır. Düzenli yemek yeme alışkanlığı edinilmelidir. Öğünler atlanmamalıdır.
blank Magnezyum, folik asit, kalsiyum ve C vitamini alımınızı artt ırın: Bu minerallerin azlığının, safra kesesi taşı oluşumuna neden olduğunu gösteren çalışmalar vardır ve bu durum kanıtlamıştır. Bu besinlerin eksikliği vücut ve safra için riskli olabilir.
blank Çok fazla hayvansal protein yemeyin. Et ya da yumurta gibi gıdaların idrar oluşumunu teşvik etmedikleri ayrıca, bu tür gıda maddelerinin ürik asit açısından çok zengin oldukları biliniyor. Safra taşı oluşumuna neden olabilirler. Bunu önlemek açısından oldukça yararlı olabilecek hayvansal gıda balıktır. Bu rahatsızlıktan muzdarip olanlar yüksek kalsiyum içeren gıdaları tüketmelidir.
blank Yüksek kalsiyum-oksalat içeren gıdalar: Çilek, siyah çay, pancar, buğday tohumu, ceviz ve çikolata kalsiyum ve oksalat içerir. Karnabahar, pazı, kahve, incir, erik, maydanoz, yer fıstığı ve domateste de bulunur.