Yeni anneler için en iyi 10 besin
Yeni anneler için en iyi 10 besin
Yeni anneler ve bebeklerine sağlıklı bir beslenme programı şart. İşte yeni anneler için en iyi 10 besin
Yumurta
İyi bir protein kaynağı olan yumurta, ideal amino asit dengesini sağlar. Yumurta sarısında bulunan D vitamini, sizin ve bebeğinizin kemik gelişiminde önemli bir rol oynar. İçeriğindeki kolinle bebeğin hafıza oluşumunda hayati bir öneme sahiptir.
Yulaf
En süt yapıcı besinlerden birisi olan yulaf aynı zamanda kolay sindirilebilir. Sıkça görülen doğum sonrası kabızlığa da iyi gelir. Demir içeriği anemiyi önler.
Taze pişmiş yulafı bir kaşık bal, safran ya da taze meyvelerle tüketebilirsiniz.
Somon
Bebeğim sinir sistemi gelişimine yardımcı olan DHA içeren somon yeni doğum yapmış kadınlar için iyi bir besleyicidir. Protein ve B12 kaynağıdır. Bunlarla birlikte hamilelik sonrası depresyonu önler.
Haftada 2 kez taze somon yemeye özen gösterin.
Esmer pirinç
Esmer pirinç gibi tam tahıllı besinler yeni annelerin beslenme programında olmalı. Enerji seviyenizi yüklseltir, kan şekeri seviyenizi sabitler. Lif gibi besleyici ögeleri normal pirinçten daha fazla barındırır. Süt miktarını ve kalitesini de artırır.
Esmer pirinci pişirmeden önce birkaç saat suda bekletin. Bu şekilde daha kolay sindirilebilir ve besleyici olacak.
Yabanmersini
Güçlü bir antioksidan olan yabanmersini sizi ve bebeğinizi birçok hastalıktan korur. Annenin ihtiyaç duyduğu bütün vitamin ve mineralleri içerir. İçerdiği yeterli dozda karbonhidrat enerjinizi yükseltir.
Günde 2 ya da daha fazla porsiyon yabanmersini tüketebilirsiniz.
Ispanak
Yeşil yapraklı bitkilerin hepsi yeni anneler için gereklidir ancak ıspanak aralarında en önemlisi. A vitamini bakımından zengindir. İçerdiği folik asitle doğumda kaybettiğiniz kanı geri kazanmanız için yeni kan hücreleri üretimine yardımcıdır. Süt üretimine de yardım eder.
Ispanakta bulunan manganez kemik, kıkırdak ve kolajen gelişiminde önemli rol oynar. Kalsiyum, C vitamini ve demir içerir.
Ispanağı çiğ tüketebileceğiniz gibi çorbasını ve suyunu da içebilirsiniz.
Süt
Süt üretimini sütle destekleyebilirsiniz. İçeriğindeki D ve B vitamini, protein ve gerekli besleyicilerle bebeğin gelişiminde önemlidir. Emzirirken kaybettiğiniz kalsiyumu sütteki kalsiyumla tamamlayabilirsiniz. Aynı zamanda vücuttaki su kaybını da önler. Günde 2 bardak süt içmeye özen gösterin.
Badem
İyi bir E vitamini kaynağı olan badem, sizin ve bebeğiniz için gerekli yağları barındırır. Bademdeki omega-3 sütü artırır. Kemikleriniz ve dişleriniz için protein ve kalsiyum kaynağıdır.
Günde birkaç tane kavrulmuş badem tüketin. Sütü artırmak için 4-6 bademi bir gece suda bekletip sabah yiyin.
Çemenotu
Süt üretimini destekler. Demir, lif, kalsiyumla birlikte birçok vitamin ve mineral bakımından zengindir. içeriğindeki kolin ve saponin bebeğin gelişimine katkı sağlar. Yeni doğum yapmış kadınlarda sıkça görülen kabızlık ve gaz gibi sorunlara iyi gelir.
Bir kaşık çemenotu tohumunu bir bardak suda bir gece bekletin. Sabah bu karışımı kaynatıp süzdükten sonra için.
Rezene
Süt üretimine ve sindirime katkıda bulunur. Karın ağrısını önler.
Bir iki kaşık rezene tohumunu 4 bardak suda 5 dakika beklettikten sonra kaynatın. Süzüp gün boyunca içebilirsiniz. Dilerseniz yemeklerden sonra 1 çay kaşığı rezene tohumu çiğneyebilirsiniz.