Kalp Sorunlarına Neden Olan 8 Alışkanlık
Kalp, romantik bir bakışla “aşkın organı” diye anılagelmiştir. Artık duyguların beynimizde oluştuğunu bilsek de, kalbimizin sağlığını etkilediklerini gözardı edemeyiz. Aslında yaptığımız her şey, yaşam şeklimiz, beslenme düzenimiz, zorlukların üstesinden gelme şeklimiz ve benzeri şeyler, gerek dolaylı yoldan gerekse doğrudan kalbimizi etkiler. Bu yazımızda size kalp sorunlarına neden olan 8 alışkanlıktan bahsedeceğiz.
Kalbiniz ve siz
Kalbiniz dolaşım sisteminizin ana organıdır ve kan pompalayarak besinlerin, oksijenin, hormonların ve vücuttan atılması gereken şeylerin gerekli yerlere iletilmesini sağlar. Bedeniniz, her çarkın son derece önemli olduğu mükemmel şekilde işleyen bir makinedir ve en ufak aksaklık ciddi sorunlara neden olabilir.
Kalbiniz ve damarlarınız çalışmaları gerektiği gibi çalışmadıklarında çeşitli kalp ve damar hastalıklarına neden olurlar. Bu hastalıkları fark etmek bazen zor olabilir ancak aşağıdaki belirtiler bu konuda yardımcı olabilir:
Kardiyovasküler sistem sorunlarının belirtileri
- Aterosklerosis: Damarlar sertleşir ve kalınlaşır. Bunun sonucu olarak çapları daralır ve daha az kan taşıyabilirler. Bu kalbinizin zarar görmesine neden olur.
- Göğüs anjini: Anjin olduğunuzda göğsünüzde dayanılmaz bir ağrı hissedersiniz. Bunun nedeni kalbinizin size yeterince kan alamadığını göstermeye çalışmasıdır. Bu durum bir an önce tedavi edilmelidir.
- Kalp krizi: Damarlar veya ana arterler kan pıhtısı ve benzeri nedenlerle tıkandığında, kalbin o bölgesindeki kan akışı sekteye uğrar ve kriz yaşanır.
- Beyin kanaması veya felç: Bir damarın çatlaması veya tıkanması beynin yeterince oksijen alamamasına veya felce neden olabilir.
Kardiyak sorunların yol açtığı pek çok risk vardır. Genelde bu kardiyak sorunların nedeni yaşlanma veya doğuştan olan nedenler sonucu damarların aşınması olsa da, yaşam şeklinizin de kalbiniz üstünde büyük etkisi vardır. Bu yüzden kardiyak sorunlara neden olacak alışkanlıkların farkında olmalı ve gerekli önlemleri almalısınız.
Kalbinize hasar veren 8 alışkanlık
Günümüzde hayat aşırı hızlı bir tempo ile ilerliyor ve buna ayak uydurabilmek için bazen kötü alışkanlıklar ediniyoruz. Ancak bu kötü alışkanlıklar olmadan da yapabiliriz. Kötü beslenmek, sigara içmek, fazla alkol tüketmek, aşırı çalışmak ve stres hem ömrümüzü kısaltır hem de bedenimizin performansının düşmesine neden olur.
Masa başı hayat
Masa başı bir yaşam şekli, dolaşım sisteminin düzgün çalışmamasının da neden olduğu diyabet, ateroskleroz ve obezite gibi çeşitli hastalıkların ana nedenleri arasındadır. Düzenli olarak egzersiz yapmak hem yağ dokusundan kurtulmanızı sağlar hem de kalbinizi güçlendirip damarlarınızı daha esnek hale getirir.
Sigara içmek
Sigara içmek sağlığınız için çok zararlıdır.
Sigara içmek hem solunum yolu yetersizliklerine neden olur hem de kalp ritmini arttırır, kalbin aldığı oksijen miktarını azaltır ve kalbinizin kan pompalamak için daha çok çalışmasına neden olur. Bu da yağ birikimine ve hipertansiyona yol açar. Sigara içmeyerek dolaşım sisteminiz için çok büyük bir iyilik yapmış olursunuz.
Kötü beslenmek
Abur cuburlar bol miktarda bedenimize zararlı olan doymuş yağ, rafine şeker, tuz ve un içerir. Bedeninizin gün sonunda metabolik süreç ile atamadığı her şey yağa dönüşerek bedeninizde saklanır. Eğer bu birikim çok artarsa zaman içerisinde damarlarınız ve organlarınız da yağ ile kaplanmaya başlar. Dar ve esnekliğini kaybetmiş damarlar, kalp sorunlarına davetiye çıkartır. Obeziteyi önlemek için uğraşın ve bedeninizi arındıracak meyve, sebze ve lifleri tüketmeye özen gösterin.
Aşırı çalışmak
Eğer kendinize hiç zaman ayırmıyor, çok yoğun çalışıyorsanız veya çok yoğun ve duygusal baskı oluşturan bir iş-aile-egzersiz programınız varsa dikkatli olmalısınız. Bunlar kalp sorunu riskini arttırır. Pek çok sorunumuzun nedeni strestir; stres bağışıklık sistemini baskılar, enfeksiyona yakalanma ihtimalinizi arttırır ve kan basıncını değiştirerek kalp krizi riskini yükseltir. Dinlenmeli, hayatın tadını çıkartmalı ve her gün en az bir saatinizi ailenizin, etrafınızdaki şeylerin ve yaşamın tadını çıkartmaya ayırmalısınız. Akıl sağlığınızın önemini unutmayın ve rahatlamaya vakit ayırın. Kendinizi germeyin.
Uyumamak
Kalbinizin dinlenip bedeninizi yeni bir iş gününe hazırlayabilmesi için günde 8 saat uyumalısız. Uykusuzluğa neden olan hormonsal sorunlar dolaşım sisteminizi etkileyip kalp sorunlarına neden olabilir.
Yeterince su içmemek
Yeterince su içmediğinizde, bedeninizde toksik maddeler birikmeye başlar. Eğer kalbinize yardımcı olmak ve dolaşım sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlamak istiyorsanız, bol miktarda su içmelisiniz. Bu sayede vücudunuzdaki atıkların atılmasını hızlandırırsınız.
Alkol
Sık sık alkol tüketmek kalbinize ve karaciğerinize ciddi şekilde zarar verir. Sağlıklı bir yaşam tarzınız olması kalp sorunlarından sizi korur.
Vejeteryan beslenme düzeni
Çok sıkı bir vejetaryan beslenme düzeni B12 vitamini eksikliğine neden olur ve bu da kalp damar sisteminizi etkiler. Sağlıklı ve dengeli beslenmelisiniz.
Birkaç önemli nokta
Umarız bu yazımız sağlığınızı kötü yönde etkileyen bazı alışkanlıklarınızın farkına varmanızda size yardımcı olmuştur. Sağlığınızı koruyup kalp sorunlarına karşı önlem almak istiyorsanız aşağıdakileri yapmanız yeterli olacaktır:
- Beslenme düzeninize meyve, sebze, protein ve lif ekleyerek kalp kaslarınızı güçlendirin.
- Yağ, şeker ve tuz tüketiminizi azaltın.
- Günde en az iki litre su için.
- Düzenli olarak yürüyüş, koşu, yüzme veya başka sevdiğiniz bir egzersizi yapın.
- Kahve ve çay gibi tetikleyici şeyleri çok tüketmemeye çalışın.
- Stresten uzak durun.
- Rahatlama egzersizleri yapın.
- Yeterince uyuyun.
- Sigara içmeyin.
- Alkol tüketmeyin.