Fransa’nın 1930’lardan kalma kanserli maden atıkları, Balıkesir’de yollara asfalt diye döşeniyor!
Balıkesir Balya’da, belediyenin yaptığı yol çalışmasında ağır metaller içeren atıklar kullanıldı. Neredeyse her sokağa serilen atıklar halkı hızlı adımlarla kansere sürüklüyor.
Balıkesir’in Balya ilçesinde, içeriğinde yüksek oranda kurşun, çinko, kadmiyum ve arsenik bulunan maden atıklarının Balya Belediyesi tarafından yol çalışmasında kullanıldığı ortaya çıktı. Ağır metallerden oluşan atıkların yağmurla birlikte içme suyuna karışmasından endişe duyan bölge halkı büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalmış durumda.
Balya’da yaşanan olay büyük bir çevre felaketini ortaya çıkardı. Fransa’nın kurşun ve çinko madenini işlettiği 1930’lu yıllardan kalma atıklarının, belediye tarafından yol çalışmasında kullanıldığı öğrenildi.
Kanalizasyon çalışmaları sırasında kazılan yollarda çamur oluşumunu engellemek için kullanılan bu tehlikeli atıklar Ocak ayından bu yana ilçenin tüm sokaklarını kaplamış. Bölge halkından aldığımız bilgilere göre, halkı kansere sürükleyen bu ağır metaller, okullardan öğrenci pansiyonlarının çevrelerine kadar her yere serilmiş vaziyette.
İlçede herkes öksürüyor
Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından taşınması dahi yasaklanmış olan atıkların yıllardır açık bir şekilde muhafaza ediliyor oluşu da ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Konuyla ilgili konuşmak istediğimiz belediye yetkilileri sorularımızı yanıtsız bırakırken, kişisel güvenliği nedeniyle ismini vermek istemeyen Balyalı bir yurttaş durumu şöyle özetliyor: “İlçede herkes öksürüyor. Atıkların serildiği yolların altından içme suyu hattı geçirildiği için bu maddeler içme suyuna da karışacak. Ayrıca atıkları ilçeye bağlı köylere de kamyonlarla taşıdılar. Bizim sesimizi duyun!”
Bir milyon metreküp zehir
Görüntüler eşliğinde görüşlerine başvurduğumuz Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Küçükgül Balya halkının kanser tehlikesinde olduğunu ifade etti. Küçükgil şöyle konuştu: “Burada sokaklara serilen madde kurşun ve çinko madeninin atıklarıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel imzasıyla yazılan yazıda bu atıkları içerdiği kurşun, çinko arsenik ve Kadmiyum gibi maddelerin zehirli kanserojen ağır metal içerikleri nedeniyle ‘tehlikeli ve zararlı’ olduğu ve miktarının bir milyon metreküp olduğu belirtilmiştir.”
Belediye suç işliyor
Belediyenin suç işlediğine değinen Küçükgil sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu atıklar ekosistemin tüm bileşenleri için zararlı, zehirleyici, hastalık yapıcı, iyileşme ihtimali düşük olan yani kansere yol açabilecek niteliktedir. Belediyenin yaptığı işler tamamen yanlıştır ve kanunlarımıza göre suçtur.”