Tahrip Edilen Araziye Tonlarca Portakal Kabuğu Bıraktılar – Yıllar Sonra Burası Bakın Nasıl Değişti
İnsanlar onlarca yıldır yağmur ormanlarını tahrip ediyorlar. Özellikle de Güney Amerika’daki yağmur ormanları palm yağı için tahrip ediliyor.Ekosistemi korumak için çalışan insanlar da var.
90’ların sonunda Kosta Rika’daki tahrip edilen ormanlara portakal kabuğu boşaltan ikili de bunlardan.16 yıl sonra yıllar önce yaptıklarının sonucunu görmeye gidince gözlerine inanamadılar.
90’ların sonunda Pensilvanya Üniversitesi’nde çalışan Daniel Janzen ve Winnie Hallwachs ismindeki evli çevrebilimciler Kosta Rika’daki bir portakal fabrikasıyla görüşerek onlardan portakal kabuklarını önemli bir mesele için kullanmaya ikna ettiler.
Fabrika yetkilileri doğaya katkıda bulunmak için çevre bilimcilerin sözünü dinledi ve tahrip olan bölgeye kamyonlarla portakal kabuğu boşalttı.
Bunun bir yıl ardından, bir başka şirket portakal kabuklarını bu alana boşaltan şirketi mahkemeye verdi.
Şirket mahkeme kararıyla portakal kabuklarını bu alana boşaltmayı durdurdu. Mahkeme kararı çıkana dek buraya çoktan bin kamyon gitmiş ve 12 bin metrik ton portakal kabuğu bırakmıştı. Proje daha sonra unutuldu.
16 yıl sonra iki çevrebilimci buraya geri dönüp yaptıklarının sonucu merak etti. Ancak tahrip edilen bölgeyi bir türlü bulamadılar. Her yerde ağaç vardı.
Doğru yere gelmişlerdi. Ancak bölge tamamen değişmişti. 16 yıl önce buraya bırakılan portakal kabukları, tahrip edilen alanın yeniden canlanmasına yardımcı olmuştu.
Toprak verimli hale gelmiş, her yerde ağaç çıkmış ve burası hayvanların yaşam alanı haline gelmişti.
Çevrebilimcilerin projesinin başarılı olması aslında birçok gerçeği ortaya çıkardı. Bunlardan biri de tahrip edilen ormanların tekrardan yeşertilebileceğiydi.
Princeten Üniversitesi, proje hakkında bir de bir çalışma yayımladı. Janzen ve Hallwachs’ın yaptıklarından ve benzer projelerin de işe yarayacağından bahsediliyordu çalışmada.
Portakal kabukları sayesinde tahrip edilen ormanların tekrardan canlandırılması amaçlanıyor. Umarız ki proje her ülkede uygulanır.
Umarız ki benzer projeler dünyanın her yerinde hayata geçirilir.