Pazara Gittiğinizde Kesinlikle Kereviz Almadan Dönmeyin Çünkü

Anavatanı Doğu Akdeniz Ülker’i olduğu bilinen kereviz bu ülkelerin dışında, birçok ülke ve özellikle de ülkemizde, hemen hemen her yerinde yetiştirilmektedir.

Roma döneminde şifa kaynağı olarak kullanılmıştır.Kerevizin yapısında; kalsiyum, sodyum, manganez minerallerini içermektedirKerevizde bulunan vitaminler ise; A, C ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir.

Yeşil yapraklı sebzelerin sağlık açısından faydaları ve düşük kalorili oldukları içinde severek ve gönül rahatlığıyla tüketileceği içinde tercih edilen sebzeler arasındadır.

Kereviz ne zaman hasat edilmeli ve ne zaman yenilmelidir?

Kerevizin mayıs ayından ekim ayına kadar taze yaprakları ve sapları yetişir. Ekim ayından kesilir. Kalan kök kısımları ise ekim ayının sonlarına doğru sökülüp yıkanır.

Kerevizin Faydaları;

İdrar söktürücü özelliği sayesinde böbreklerin daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır.Metabolizmayı hızlandırmaya ve güçlendirmeye faydası çok fazladır.Yüksek lif içermektedir.Kansızlık ve anemi rahatsızlığını önlemeye yardımcı olmaktadır.

Kalp ve damar rahatsızlıklarını önlemeye yardım etmektedir.Astım rahatsızlıklarını geçirmeye iyi gelmektedir.

Kalp krizi geçirme riskini ve felce yakalanma riskini en aza indirmektedir.Bağırsaklarda oluşan gaz birikmesini gidermektedir.

Doğal antioksidandır.Mide ağrısını gidermeye yardımcı olmaktadır.Yara ve yanıkların kolay geçmesine fayda sağlar.Regl dönemlerinde yaşanan gecikmeleri düzenlenmeye yardımcı olur.Gut hastalığını önlemeye yardımcı olmaktadır.

Karaciğeri koruyucu özelliği bulunmaktadır.Afrodizyak özelliği sayesinde cinsel isteği artırıcı yararı vardır.Özellikle yaşlılarda hafıza kaybı ve unutkanlık olmasını engellemeye yardımcı olur.Mineral içeriği olduğu için kronik yorgunluğu gidermeye faydalıdır.Dizanteri ve sarılık gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini önlemektedir.

Kereviz Tüketmenin Zararları Var Mıdır?

Fazla kereviz tüketmenin zararları olabilir. Güçlü bir idrar söktürücü olduğu için vücuda fazla yükleme yaptığımız da fazla su kaybetmeye yol açabilmektedir. Eğer vücudun gereken besin lifi miktarını aştığımız takdirde ishal, sindirim sorunları ve mide krampları yaşanabilmektedir. Kereviz yüksek oranda A vitamini içerdiği için, eğer çok tüketilirse karaciğer ve sinir sisteminde bazı sorunlara neden olma ihtimali yüksektir. Anestezi kullanarak bir cerrahi müdahale yapılacaksa, ameliyattan en az 2 hafta önce tüketmeyi bırakmak gerekmektedir. Kereviz suyu içmeden önce hamileler ve emziren bayanların doktorlarına danışmadan tüketmemeleri gerekmektedir.

Lezzetli ve Faydalı Kereviz Yemeği için Malzemeler: (3-4 kişilik)

  • 1 adet kereviz
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • Dilerseniz 1-2 çorba kaşığı konserve domates
  • 1/2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1/2 çorba kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı deniz tuzu
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 avuç kadar haşlanmış nohut

Yapılışı

  1. Kerevizin kafasını kuşbaşı doğrayın. Yeşil yapraklarının kötü olan kısımlarını atıp taze olanları iri iri doğrayın.
  2. Saplarının da taze olanlarını 3-4 cm uzunluğunda doğrayın (eğer saplar kolayca kırılmıyorsa taze değildir ve kolay pişmez, onları atabilirsiniz).
  3. Doğradığınız tüm kereviz parçalarını geniş bir kaba alıp bol suyla yıkayın.
  4. Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında pembeleştirin. Havucu uzunlamasına dörde bölerek doğrayın, soğanlara ekleyerek birkaç dakika kavurun.
  5. Bu aşamada dilerseniz birkaç kaşık domates konservesi ekleyebilirsiniz.Salçayı ve kırmızı biberi ekleyin.
  6. Karıştırdıktan sonra kerevizleri ilave edin, tuz ekleyin ve kapağını kapatıp kısık ateşte 5 dk kadar pişirin.
  7. Tencerenize kerevizlerin üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin. Kısık ateşte, kerevizler yumuşayana kadar pişirin.
  8. Ortalama 20 dk kadar sürüyor, arada kontrol edersiniz.En son severseniz eğer nohut ekleyin yemeğinize.
  9. Nohut hem yemeğinizin besleyiciliğini artırır hem de kerevize çok yakışır.