Siz Hasta Olduğunuzu Sanıyor ve Boşuna O İlaçları Kullanıyor Olabilirsiniz Tüm Bu Sorunları Yaşatan Sıvı Kaybı Olabilir Peki Sıvı Kaybının Belirtileri Nelerdir?
Vücudumuzun yaklaşık % 60-65 ini su oluşturmaktadır. Toplam sıvı miktarındaki %1’lik bile değişiklik kendini susama ile gösterirken, daha fazla kayıp ise ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
Normal bir erişkin, terleme ile, nefes alıp verme ile, idrar ve dışkı ile günde ortalama olarak 2.5 litre sıvı kaybeder. Bu sıvılar ile vücudun sıvı dengesini düzenleyen sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi elektrolitler de yitirilir. Ancak, yediğimiz içtiğimiz besinlerle ve içeceklerle kaybettiğimiz sıvı ve elektrolitleri yerine koyarız ve her hangi bir sağlık problemi ortaya çıkmaz.
Medicana Çamlıca Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Halim Yılmaz ve Medicana Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesriye Demirel Dehidratasyon (Sıvı Kaybı) hakkında detaylı bilgiler verdiler.
Dehidratasyonun en önemli iki nedeni kusma, ishal, aşırı terleme, aşırı idrara çıkma, yüksek ateş gibi vücuttan fazla sıvı kaybedilmesi ve bulantı, iştahsızlık, susuzluk hissinin olmaması (yaşlılar ve bebekler) durumunda ortaya çıkan sıvı alım eksikliği olduğuna dikkat çeken Medicana Çamlıca Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Halim Yılmaz ; “Yeteri kadar sıvı alınmadığı takdirde sıcak havada yapılan ağır egzersiz ve sporlar da dehidratasyona yol açabilir.
Bebekler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar dehidratasyona daha duyarlı. Özellikle bebekler ve yaşlılar susadıklarını tam olarak belirtemediklerinden sıvı kaybının sonuçları daha ciddi olabilmektedir. Bununla birlikte Kalp, Şeker ve Böbrek hastalıklarında sıvı kaybı oldukça tehlikeli olabilen ani böbrek yetmezliklerine yol açabilmektedir.
Günlük ihtiyaçtan daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayıp durağanlaştığı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşturacaktır. Bu nedenle böbrek sağlığı korumasında bol su içilmesini öneren Medicana Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesriye Demirel; “Su kaybının en sık belirtisi susuzluk hissi ve halsizliktir. Halsiz kalan kişi ruhsal yönden kendini kötü hisseder.
Sıvı kaybı arttıkça baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ortaya çıkar. İleri sıvı kayıplarında tansiyon düşer, nabız artar, kas krampları oluşur, böbrek yetmezliği ortaya çıkar ve bilinç kaybı olabilir. Aşırı sıvı kayıplarına bağlı ortaya çıkan sorunlar kalp, beyin, böbrek, karaciğer gibi organlarda ilave bozukluklara yol açar.
Bu nedenle özellikle kalp, böbrek veya karaciğer gibi sıvı dengesinin belirli bir dengede olması gereken hastalar kendilerine çok dikkat etmeli, almaları gereken sıvı miktarını doktor kontrolünde olmalıdır. Sağlıklı kişiler eğer aşırı miktarda su kaybetmiyorsa genellikle günde 2-3 litre sıvı almaları yeterlidir.” Dedi
Dehidratasyon belirtileri ve vücutta meydana gelenler:
-Ağzın ve dudakların kuruması, tükürüğün azalması ve daha yapışkan olmaya başlaması
-Bebeklerde bıngıldakların içeriye doğru çökmesi.
-İdrar miktarının azalmaya ve idrar renginin koyulaşmaya başlaması
-Derinin kuruması ve terlemenin ortadan kalkması
-Susama hissi
-Halsizlik, bitkinlik, iştahsızlık, uyku hali
-Baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, karın ağrısı
-Dehidratasyonun dercesine göre uyku halinden komaya kadar giden bilinç değişiklikleri.
Dehidratasyona Karşı Önlemler:
Sıvı kaybını azaltmak için, çok gerekli değilse sokağa çıkmayın (özellikle saat 11-16 arası), açık renk, bol, pamuklu kıyafetler giyin, güneş altında efordan kaçının, bol su, ayran veya soda veya sporcu içecekleri için, meyve, sebze ve salata yiyin, alkol kullanmayın, fazla kahve ve çaydan uzak durun. Günlük su alımını 2500-3000 cc civarında tutmaya çalışın