Kansızlık Sorunu Olan 2 Milyar İnsandan Biriyseniz Bu Yazıyı Okumalısınız!
Dünya üzerinde 2 milyardan fazla insanın sorunu olan kansızlık için yapılan pek çok araştırma sonucu, düzenli ilaç kullanımı, sağlıksız beslenme ve doğal olmayan yöntemler ile tüketilen besinler geliyor. Fast food tüketiminin git gide artmasından hava kirliliğine hatta gece sağlıklı şekilde uyuyamamaya kadar pek çok şey kansızlığın başlangıcı olabiliyor.
Demir eksikliği ve hatta anemi ile savaşan pek çok insan için aslında doğal yöntemler var.
Sağlıklı beslenerek kansızlık için en güzel sonucu almaya başlayabilirsiniz. Tabi bunun için dikkat edilmesi gereken kurallar ve özellikle bilmeniz gereken birkaç nokta var. Hem en sağlıklı şekilde beslenmek hem de sevdikleriniz ile daha güzel bir ömür yaşamak için dikkatli olmalısınız.
Kansızlığa iyi gelen şeyler; Sağlıklı beslenme Kırmızı et tüketimi Düzenli uyku Demir ağırlıklı beslenme Protein tüketimi
Pekmez tüketimi Kırmızı ve yeşil meyvelerin tüketimi
Öncelikle kansızlıkla başlayan bu durum daha sonra demir eksikliğine ardından demir anemisine kadar ulaşabiliyor.
Doktorunuzun bir kan ilacı verdiyse meyve suyu ile içmelisiniz. Daha hızlı emilim ile daha hızlı sonuç alabilirsiniz.
Kesinlikle doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız. Mesela kırmızı et yerken yanında süt grubundan bir tüketim yapmamalısınız. Örneğin ayran içmemelisiniz. Ancak ıspanağı yoğurt ile tüketmek size iki kat demir kazancı sağlayacaktır.
Geleneksel bir yöntem olan ve oldukça geçmişten gelen pekmez tüketiminin kesinlikle işe yaradığını bilmelisiniz. Hem bedenen daha dinç hissedeceksiniz hem de daha sağlıklı kalabilirsiniz. Kansızlık için özellikle hamilelik döneminde dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Çünkü hem kansızlık anneye hem de yeni doğacak olan bebeğe büyük zarar vermektedir.
Çocuklarda çocukluk ve ergenlik döneminde özellikle kansızlığa çok dikkat edilmelidir. Düzenli ve sağlıklı beslenerek ilaca gerek kalmadan da kansızlık ya da demir eksikliğinden kurtulabilirsiniz.
Kan Yapıcı Beslenme : Kan Yapan Besinler :
* Ispanak yemeği yapılırken, acı suyu çıksın diye, haşlandıktan sonra sıkılıp, suyu atılmamalı. Böyle yapıldığında sebzenin suyunda kalan tüm demir kullanılamadan atılmış oluyor.
* Demirden zengin makarna da az suda haşlanmalı, soğuk sudan geçirilmeden haşlandığı su süzülerek pişirilmeli.
* Diyet programlarındaki gibi her şey haşlama ile yenmemeli. Yağ azaltılarak, sebzeler tamamen öldürülmeden, yarı çiğ yenmeli ve kendi suyu ile pişirilmeli.
* Beyaz ekmek çok tercih edilmemeli. Bunun yerine bildiğimiz tam tahıllı köy ekmeği ya da yufka tüketilmeli.
* Çay ve kahve, yemeklerden hemen sonra içilmemeli. Bu, demirin emilimini engeller. Yemekte yenilen yiyeceklerdeki demiri etkisiz hale getirir. Çay ve kahve ya yemek yedikten 1-2 saat sonra ya da yemekten önce içilmeli.
* Konsantre meyve suları yerine, taze sıkılmış meyve suları içilmeli. Meyvelerin içindeki şeker yeterli olup, ayrıca, tatlandırıcı konulmamalı.
* Yemeklerin tadına bakılmadan tuz atılmamalı. Gerekirse sebzeler kendi tuzu ile pişirilmeli. 2-3 içerisinde damak o tada alışacaktır. Tuz ve şeker, yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı ve kolesterol riskini artırır.
* Keçiboynuzu, üzüm ya da dut pekmezinden, sabahları uyanır uyanmaz bir kahve fincanı dolusu içilmeli. Pekmezin içine, demirin emilimini artırmak için limon sıkılabilir ya da damak tadına göre biraz tahin konulabilir.
Ancak, kansızlık problemi olan kişi, aynı zamanda kalsiyum takviyesi alıyorsa, ikisi aynı zamanda tüketilmemeli. Pekmezin içilmesinden 30-45 dakika sonra süt içilmeli.