Tırnaklarını Yemekten Vazgeçemeyenler Bu Gerçeklerden Sonra Bir Daha Ağızlarına Bile Sürmeyecekler!
Tırnak yeme hastalığınız mı var? Çevrenizdekilerin söylediklerine kulak asmıyor ve yemeye devam mı ediyorsunuz? ‘Evet :(‘ dediğinizi duyar gibiyiz. Tırnak yemenin zararlarını sizler için Buzzfeed’den derledik. Bunları okuduktan sonra bir daha tırnaklarınızı yiyebileceğinizi hiç mi hiç sanmıyoruz.
1. Tırnaklarınızın altında türlü türlü mikrop bulunuyor.
Parmak uçları pislik yuvasıdır. Çeşitli bakteriler ve mantarlar da bulunur. Ayrıca deri enfeksiyonuna ve apseye sebep olan stafilokok adlı bakteriler de tırnaklarınızda bulunur. Bunları ağza taşımak ise çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
2. Tırnaklarınızı emdiğinizde veya çiğnediğinizde çok daha tehlikeli bir bakteri deposuna dönüşürler.
2007 yılında Türk bilim adamları bakterinin ağza taşınmasında tırnak yemenin herhangi bir etkisi olup olmadığını araştırmak için 59 kişi üzerinde test yaptılar. Tükürük örnekleri üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda tırnaklarını yiyen bireylerin %76’sında sonuç pozitif oldu. Tırnaklarını yemeyen bireylerde ise bu oran %26.5’i göstermişti.
3. Ağız ve diş sağlığına olan olumsuz etkilerini de unutmayalım.
Ufacık masum bir ısırığın eski takma dişlerde tedavisi çok zor zararlara neden olabileceğini tahmin eder miydiniz? Bazı durumlarda çok daha ciddi bir hasara sebep olarak diş kaybına, kırıklara yol açar.
4. Dişleriniz bir gecede toz haline gelebilir.
Tırnaklarınızı stres durumunda yiyorsanız, geceleri uyku sırasında da dişlerinizi gıcırdatıyor olma ihtimaliniz çok yüksek. Eğer dişlerinizi zaten zayıf bir yapıdaysa, sürekli olarak tırnaklarınızı yediğinizde bir müddet sonra dişleriniz zarar görebilir.
5. Özellikle diş teli kullanıp da tırnaklarını yiyenler için risk çok daha fazla.
Özellikle diş teli kullananlar tırnak yemeye başladıklarında daha büyük sıkıntılarla yüzleşiyorlar. Yalnızca diş tellerine zarar vermekle kalmıyorlar; aynı zamanda kök rezorpsiyonuna sebep oluyorlar veya bu riski arttırıyorlar. Ki en sonunda diş yapısının kendi kendini yiyerek yok etmesine neden oluyor.
6. Diş etlerinizde sorunlara yol açar.
Sürekli tırnağı yiyen bireylerde diş eti rahatsızlıkları görülebilir. Daha önceleri yapılan araştırmalarda da bu konuya bazı örneklerle değinilmişti. Bir çocuğun diş etlerinde şişlikler görülmüş, yapılan incelemeler sonucunda da dişinin altına sıkışmış 6 tırnak kalıntısı bulunmuştu.
7. Tırnak yemek, cinsel yollarla bulaşan hastalıklara neden olabilir.
Yanlış okumadınız. Çok sık gözlenmemekle beraber bu tarz vak’alara rastlandı. Parmaklardan ağza taşınan bakterilerden ötürü dudakta uçuklar gözlemlendi. Bu bakterilerin bir çoğu da cinsel yolla bulaşan hastalıklarda görüldü.
8. Parmak uçlarınızda iltihaplar oluşabilir.
Tırnak yemeye başladığınız zaman, derinizin etrafındaki deriyi de yemeye başlıyorsunuz. Gözenekleri açılan tırnak derinize nüfus eden bakteriler, orada bir irin oluşmasına sebep oluyor. Bir çeşit uçuk olduğunu söylemek mümkün. Genellikle ilaçla müdahale edilebilmesine rağmen, iltihabın aşırı olduğu durumlarda operasyonla kurutulması veya alınması gerekebilir.
9. Ojelerde bulunan zehirli maddeler de tırnaklarınızı yediğiniz zaman ağzınıza geçiyor.
Ojelerin birçoğunda ölüleri mumyaladıkları formaldehit maddesi de bulunuyor. Yale Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmaya göre oje kullanımı tırnaklardaki bakteri miktarını azaltıyor. Ama ojeli tırnakları yemek sağlığınız açısından yine de tehlike oluşturuyor. Çünkü bu sefer de zehirli bir maddeyi ağzınıza sokmuş oluyorsunuz.
10. Tırnaklarınız bir daha hiç uzamayabilir.
Tırnaklarınızı normalden de fazla yemeye başladığınızda, tırnak yatağına zarar verirsiniz. Bunun sonucunda ise tırnaklarınızı sonsuza dek kaybedebilirsiniz. İlerleyen vak’alarda tırnakların kökte kaldığı ve hiçbir şekilde uzamadığı gözlemlenmiştir.