Aşırı Stresli Olduğunuzun Görmezden Gelinmemesi Gereken 10 Belirtisi

Görmezden Gelme! Aşırı Stresli Olduğuna Dair 10 İşaret..
Aşırı stres, kişinin çevresiyle uyumunu, işi yapabilme gücünü büyük ölçüde etkilediği gibi ciddi ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklara da sebep olabilmektedir. Bu nedenle, stres belirtileri tespit etmek sağlıklı bir yaşam ve mutlu olma yolunda önemli bir adımdır.

Aşırı stres, kişinin çevresiyle uyumunu, işi yapabilme gücünü büyük ölçüde etkilediği gibi ciddi ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklara da sebep olabilmektedir. Bu nedenle, stres belirtileri tespit etmek sağlıklı bir yaşam ve mutlu olma yolunda önemli bir adımdır.


Yaşadığınız stres her zaman zararlı değildir, hatta hafif derecedeki stres sizi harekete geçiren, enerji veren ve kendinizi geliştirmenize yol açan bir etken olabilir. Ancak stres düzeyiniz yüksek olduğunda verimliliğiniz düşebilir, yaşamdan aldığınız zevk azalabilir ve çevrenizle olan ilişkilerinizde sorunlar ortaya çıkabilir. Peki, stresin fiziksel ve ruhsal belirtileri neledir? İşte aşırı stres altında olduğunuzu gösteren işaretler ;

1- Cilt sorunları Sedef hastalığı, sivilce ve diğer cilt rahatsızlıkları stresten kaynaklanmaktadır. Yapılan araştırmada akıl sağlığıyla cilt sorunları arasında bir bağlantı bulundu.
Fareler üzerinde yapılan bir deneyde de aynı şeyler görüldü. Stres altındaki farelerin ciltte oluşan enfeksiyonlara daha meyilli oldukları görüldü.
2- Kilo alıp verme Mayo Clinic’ten aktarılanlara göre strese maruz kaldığınızda vücudunuz kortizol hormonu salgılıyormuş. Kortizolun, vücudunuzdaki yağ ve karbonhidrat metabolizmasını ve şekeri dengelediği bilinmekte. Çok fazla kortizol salgılandığında ise daha çok yemek yersiniz ve testesteron üretimi azalır. Böylelikle de kilo alırsınız.
Öte yandan adrenalin seviyesinin artışı da kilo kaybına yol açar. Adrenalinin metabolizmayı hızlandırdığı bilinmekte. Bazı araştırmacılar, vücudun strese tepki vermesini sağlayan bir peptit hormonu olan CRH’nin kilo kaybına neden açtığını öne sürüyorlar.

3- Ani üşütmeler Stresin daha çabuk soğuk algınlığına yakalanmanıza neden olduğunu biliyor muydunuz? ABD’de gerçekleştirilen bir deneyde 276 sağlıklı birey bir odaya kapatıldı. İçlerinden uzun süredir stresli olanların daha çabuk soğuk algınlığına yakalandığı görüldü.
Bütün suç soğuk havalarda değil. Üşütmenizin nedeni stresli olmanız da olabilir.

4- Mide rahatsızlıkları Stresin, sindirim sistemini olumsuz etkilediğine dair bilimsel kanıtlar var. Mide bundan en çok etkilenenlerden.
Harvard Medical School’dan aktarılanlara göre kronik stres, sindirim sisteminin hassaslaşmasına neden oluyormuş.
5- Odaklanmada zorluk Stresli insanlar odaklanmakta güçlük çekerler. Aslında bunun nedeni stres kaynaklı yorgunluktur. Uzun süredir odaklanmakta güçlük çekiyorsanız, bu stresli olduğunuz anlamına gelebilir.
6- Saç kaybı Araştırmacılar, stresli insanların kel olma şanslarının daha fazla olduğunu söylüyorlar. Saçlarınız dökülmeye başladıysa nedeni stres olabilir.
7- Baş ağrısı Görme bozuklukları, kalitesiz veya yetersiz uyku, tansiyon, sinüzit ve hamilelik baş ağrısına neden olabilir.
Bazı baş ağrıları ise stres kaynaklıdır. İlaç alımı baş ağrısını geçirse de sorunun kökeni tespit edilmediği sürece baş ağrınız geri dönecektir.

8- Uykusuzluk Stres, uyku sorunlarına da neden olabilir. Sinir sisteminiz her daim aktif olduğundan uykuya dalmanız güçleşir.
Kalitesiz ve yetersiz uyku da hayatınızı olumsuz yönde etkiler. Eğer uyuyamıyorsanız, profesyonel yardım alarak bunun nedenini bir an önce öğrenmeli ve tedavi olmalısınız.

9- Kalp rahatsızlıkları Stres, kalbimizi olumsuz etkiler. Yapılan bir araştırmada stresin, kalp ritmini değiştirdiği görüldü. Stres belirtilerini ciddiye alın ve bir an önce doktorunuza danışın!
10. Bedeninizin titremesi Aşırı stresli olduğunuzun bir başka kaçınılmaz belirtisi de bedeninizde, ellerinizde titreme. Eğer bu rahatsızlığı da son dönemlerde sıkça yaşamaya başladıysanız, aşırı stres ve gerginliğin bir belirtisini daha yaşamaya başladınız demektir.
Bunların haricinde aşağıdaki bedensel belirtiler de sıklıkla görülür.

Ellerinizin ya da bedeninizin aşırı terlemesi

Sinirsel tiklerin ortaya çıkması ya da artması

Boğaz ve ağız kuruluğu çekmeniz

Kolayca yorulmanız

Sık sık tuvalete çıkmanız

İshal, hazımsızlık ya da kusma gibi sindirim ve boşaltım sorunu çekmeniz

(Kadınlarda) Adet öncesi geriliminizin artışı

Boyununuzda ve sırtınızın altında ağrı olması

Bedensel belirtilerin haricinde duygusal, düşünsel ve davranışsal belirtiler de söz konusudur.

Duygusal Belirtiler:
Endişe ya da sıkıntı hissetmeniz

Korku duymanız ya da çabuk ürkmeniz

Kendinizi değersiz, yetersiz, güvensiz ya da terkedilmiş hissetmeniz

Alınganlaşmanız ya da sinirli oluşunuz

Çabuk utanmanız

Düşünsel Belirtiler:
Özgüven eksikliği içinde olmanız

Unutkanlık yaşamanız

Karamsar düşünmeniz

Gelecekle ilgili olumsuz kurgularınız

Zihninizin sürekli birşeylerle dolu olması

Sürekli hayal kurmanız, dikkatinizi toplayamamanız

Davranışsal Belirtiler:
Önceleri kolaylıkla verilebildiğiniz kararları almada zorluk çekmeniz

Kekelemeniz ya da diğer konuşma zorluğu yaşamanız

Yüksek sesle gülmeniz ve sinirli bir ses tonuyla konuşmanız

Nedensiz yere ağlamanız

Sonuçlarını düşünmeden hareket etmeniz

Dişlerinizi gıcırdatmanız

Sigara, ilaç ya da alkol kullanımını artırmanız

Kaza yapmaya eğilim göstermeniz