Bu Bitkisel Yağlar Yanıklara Birebir Geliyor ve İz Kalmasını Engelliyor
Yanıklara İyi Gelen Bitkisel Yağlar
Hemen hemen herkes hayatının bir bölümünde yanlışlıkla bir yerlerini yakmıştır. Cilt için başına gelebilecek en kötü şeylerden birisi de yanma ve yanık durumlarıdır. Özellikle bu yanıklar görünen bölgelerde ise iyileştikten sonra bile estetiği gözen bir iz bırakmaları söz konusu olabiliyor. Özellikle 1. ve 2. derece olmayan ev ortamında meydana gelen ufak kazalar sonucu olan yanıklarda iz kalmaması için ve yanıkların daha hızlı iyileşmesi için kullanabileceğiniz bitkisel yağlar bulunuyor ve bunları sizinle paylaşmak istiyoruz;
Yanıkların hızlı iyileşmesi için etkili bitkisel yağlar
Lavanta Yağı
Lavanta yağı evinizde özellikle bulundurmanız gereken, kullanım alanı çok geniş bir bitkisel yağdır. Sırf yanık durumlarında kullanmak üzere bile lavanta yağını evinizin bir köşesinde bulundurabilirsiniz. Bu yağ kullanılmasından itibaren acıyı hafiflettiği gibi yeni doku ve hücrelerin oluşmasını destekler. Lavanta yağı yanık olan bölgenin iz bırakmaması için de oldukça etkilidir. Yanığın iyileşme sürecinde bölgenin temiz tutulması ve enfeksiyon kapmaması önemlidir. Lavanta yağında bulunan anti bakteriyel özellikler sayesinde yanık bölgesinin enfeksiyonlardan korunması da sağlanır.
Papatya Yağı
Yanıkları iyileştirme konusunda mucizeler yaratabilen bir diğer bitkisel yağ da papatya yağıdır. Piyasada sarı papatya yağı veya Roma papatyası yağı olarak da bulunabilir.
Antiseptik ve iltihap önleyici etkisi ile özellikle ağrılı yanıklarda hızlı bir iyileşme süreci için kullanılabilir. Yine bölgede oluşacak enfeksiyonları engelleyici etkisi bulunan bir yağdır.
Nane Yağı
Özellikle mutfak tipi yanıklar ( buhar yanması, sıcak tencereye değme, fırın yanıkları ) için kullanabileceğiniz bu yağ nane esansından elde edilir ve asırlardır yanık durumları için kullanıldığı bilinmektedir.
Nanedeki mentollerin ferahlatıcı ve yatıştırıcı özellikleri ile yanıklardaki acıyı azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırır. Üstelik güzel kokusu da artısı.
Portakal Çiçeği Esansı Yağı
Portakal çiçeği esansı yağını Neroli olarak da bulmanız mümkün. Bu esanslı yağ daha çok yanıklar iyileştiğinde ortaya çıkan yanık lekelerini yok etmek için etkilidir. Tahmin edebileceğiniz gibi yeni oluşmuş yanıkların izleri eski izlere oranla daha iyi yanıt verecektir ama bu yağı eski yanık izleriniz için de kullanabilirsiniz. 10 damla portakal çiçeği esansı yağı ile 1 damla kuşburnu yağını karıştırıp günde iki kere yanık izinin üstüne sürün. Yeni yanık izleri biraz daha kısa sürede daha az görünür hale gelecektir ama eski yanık izleri için sonuç almak 3 ila 6 ayı bulabilir.
Hint Defnesi Yağı
Hint defnesi yağı hemen hemen her tür acıda rahatlatıcı etki gösterir. Yanıklar sonucu oluşan ağrılar da bunlara dahildir.
Antiseptik, mantar oluşmasını engelleyici ve antibakteriyel özellikleri sayesinde yanık durumunda oluşabilecek iltihap ve enfeksiyonları engelleme konusunda da en etkili doğal yağlardandır.
Adaçayı Yağı
Potansiyel bir iltihap önleyici olan ada çayı yağı yanıklardan kaynaklanan ağrıları da yatıştırıcı etki gösterir.
Bu yağı yanık bölgenin üzerine sürerek tedavi sürecini hızlandırabileceğiniz gibi günde 2 bardak ada çayı içerek de sürece destek olabilirsiniz.
Okaliptus Yağı
Okaliptustan elde edilen bu esanslı yağ da yanık yerinin enfeksiyon kapmasını engelleyici özelliklere sahip antiseptik ve mikrop kırıcı bileşenlere sahiptir.
Doğal bir ağrı kesici olarak da ilk yardım kutunuzda mutlaka bulunması gereken bir yağdır.
Yanıkları iyileştiren doğal yağlarla yapılan tarifler
1. Acil Durum Yanık Kompresi
Malzemeler
- 10 santigrat derecede yarım litre su
- 5 damla lavanta yağı
Hazırlanışı ve Uygulanışı
Suyun içine 5 damla lavanta yağı damlatın ve iyice karıştırın. Yumuşak ve temiz bir kumaş parçasını bu suyun içinde ıslatıp yanık olan bölgeye uygulayabilirsiniz. 15 dakika boyunca yaranın üzerinde bekletmeniz gerekiyor. Bu işlemi günde 3 kere tekrar edin.
2. Yanık Sonrası Formülü
Malzemeler
- 2 damla nane yağı
- 25 damla lavanta yağı
- 60 gram ayçiçeği yağı
Hazırlanışı ve Uygulanışı
Yukarıda belirtilen ölçülerde hazırladığınız tüm malzemeleri birbiri ile karıştırın. Karışımı iyice çalkalayarak yağların iç içe geçtiğinden emin olun. Yanık bölgeye günde bir kaç kez bu karışımı uygulayabilirsiniz. Nane yağı yerine saman çiçeği yağı da kullanabilirsiniz.
Bu uygulama özellikle güneş yanıklarını yumuşatmak ve iyileştirmek için oldukça etkilidir. Tatile çıkmadan ne olur ne olmaz diye bu bitkisel yağları yanınıza almanızda fayda var.
3. Ev Yapımı Yanık Formülü
Malzemeler
- 2 bardak soğuk su
- 16 damla lavanta yağı
- 10 damla papatya yağı
- 2 adet buz küpü
Hazırlanışı ve Uygulanışı
Yayvan bir kabın içinde yukarıda belirttiğimiz ölçülere uyarak malzemeleri ekleyip karıştırın. Daha sonra yanık olan bölgeyi bu karışımın içine batırın. Anlık olarak soğukla ve yatıştırıcı özellikli yağlarla gelen rahatlamayı hissedeceksiniz.
Eğer yanık bölge bir kabın içerisine batıramayacağınız bir bölge ise, ince ve temiz bir kumaş parçasını bu suya batırıp sonrasında etkilenen bölgeye kompres yapabilirsiniz. Burada hangi yöntemi uygularsanız uygulayın dikkat etmeniz gereken şey o bölgeyi soğutmak istiyoruz ama dondurmak istemiyoruz.
Tabi bunların hepsi basit yanıkların ağrılarını ev ortamında geçirebilecek yöntemler. Yanık durumunda yapmanız gereken en mantıklı şey ise olabilecek en kısa süre içerisinde bir uzmana görünmek ve doktorlar tarafından hazırlanacak bir tedaviye uymak.