Bu kelimelerin ne anlama geldiğini gerçekten biliyor musunuz?

Bu kelimelerin ne anlama geldiğini gerçekten biliyor musunuz?

Onlar her gün karşımıza çıkan kelimeler… Çoğunu da anlamını bilmeden kullanıyoruz veya anlamlarıyla ilgili kulaktan dolma bilgilere sahibiz. Peki, işin aslı ne?

ZİRA

Yüzyılların en büyük karmaşası… Sıkça ‘ama, fakat’ anlamında kullanılır; anlamının böyle olduğu iddia edilir aslında ‘çünkü’ anlamını taşır.

NÜANS

‘Nüans farkı’ ve ‘ince bir nüans’ şeklinde kullanılır ancak hayli yanlıştır. Nüans zaten ince bir fark anlamına gelir ve yanındaki bu kelimelere gerek yoktur.

SOFİSTİKE

Bu kelimelerin ne anlama geldiğini gerçekten biliyor musunuz

Karmaşık, görmüş geçirmiş; mecazi anlamıyla da ‘kültürlü’ demektir. Nesneler için kullanılması doğru değildir. Örneğin ‘sofistike bir tat’ dememelisiniz. Sadece insanları tanımlarken kullanılmalı.

KEZA

En az ‘zira’ kadar yanlış kullanılmaya müsait bir kelimedir… Daha çok ‘çünkü’ yerine kullanılır ama doğrusu, “aynı şekilde’ veya ‘böylece’ yerine kullanılmasıdır.

UMARSIZ

Umursamaz anlamında kullanılır ama tamamen yanlıştır. Eş anlamlısı ‘çaresiz’dir ve bu şekilde kullanılmalıdır.

EVRAK

Nedense hep sonuna bir çoğul eki eklenir ancak bu yanlıştır. Evrak zaten kendiliğinden çoğul bir kelimedir ve ‘Gerekli belgeler’ anlamını taşır.

KEYFİYET

En çok ‘Keyfi olarak hareket etme’ olarak kullanılır ama anlamının bununla hiçbir ilgisi yoktur. Keyfiyetin anlamı şu: Durum, nitelik…

İLA

En sık yapılan yanlışlardan biri: “İstanbul’dan Ankara 4 ila 5 saat arasında sürüyor.” İla, zaten ‘arasında’ anlamını taşır ve arasında kelimesinin bir daha kullanılmasına gerek yoktur.

PEKİ, COCA COLANIN ANLAMINI BİLİYOR MUSUNUZ?

Bu kelimelerin ne anlama geldiğini gerçekten biliyor musunuz

Coca colanın anlamı üzerine belki de yüzlerce komplo teorisi üretildi bugüne kadar. Bunların büyük bir çoğunluğu da Coca Cola’nın tersi üzerine… Coca-Cola, 1886 yılında Eczacı Dr. John Pemberton tarafından ferahlatıcı bir içecek olarak üretilmiştir. Coca-Cola, onu üreten eczacı Dr. John Pemberton’ın muhasebecisi Frank Robinson’ın isim önerisidir. Bu öneriyi 2 C harfinin yan yana ve reklam faaliyetlerinde estetik duracağını düşünerek tasarlamıştır. Robinson aynı zamanda bu yeni ürünün kendine özgü etkili ve çarpıcı bir stilinin de olmasını arzu etmişti. Coca cola logosu, bugüne kadar değişmeden ulaşmayı başarmıştır.