Bu mucize bitki aslında çok tanıdık,meğer ne çok faydası varmış…
Karahindiba Bitkisi ve Çayı Karahindiba Bitkisi Nedir? Faydaları Nelerdir? Çayı nasıl yapılır? Kökü salatalara koyulursa hangi hastalıklara faydası olur? Hepsinin ve fazlasının cevabı yazımızda…
Obezite ile mücadelede, şeker hastalığında insülin direncini azaltıcı etkisinden dolayı güvenle kullanabilecekleri bir bitkidir. İşte bu mucizevi bitkinin adı karahindiba. Aslında çok tanıdık. Eskiden birbirimizin suratına üfleyerek oyun yapardık.
Karahindiba bitkisinin karaciğerde hepatit virüsünü baskılayıcı, ödem çözücü ve karaciğer şişkinliklerini giderici özelliği var. Enzimlerde, karaciğer yağlanmalarında kullanımı çok yaygındır.Ayrıca karahindiba, bağışıklık sisteminin güçlendirmesi, kansere karşı ve böbrek taşı tedavisinde de başarılı sonuçlar veriyor.
Karahindiba Çayı Nasıl Yapılır?
Tarifi: 1 bardak sıcak suyun içerisine bir kaç adet karahindiba bitkisi atarak 5 dakika beklettikten sonra içebilirsiniz. Bu yaptığınız çayı sabah akşam içmeniz öneriliyor.
Ayrıca bitkinin köklerini salataların içine katarak tüketebilirsiniz.Diş beyazlatma ve cilt bakımında kullanılıyor
İlaç endüstrisi bu bitkinin diş beyazlatma ve cilde etkilerinden yaygın olarak faydalanıyor. Not: Hamilelerin ve yaşlıların doktora danışmadan kullanmaması tavsiye ediliyor.
Karahindiba Nedir? Hakkında Detaylı Bilgi…
Aslandişi, Keklikotu, Radika, Şeytanarabası olarak da adlandırılan karahindiba bitkisine aslında çok da yabancı değiliz. Küçük hepimizin üfleyerek tüylerini uçurduğu bitkidir, karahindiba.
Karahindiba bileşikgiller ailesine aittir. İçi kengel diye adlandırılan acı bir sütle dolu uzun kazık kökü, rozet oluşturan derin dişli yapraklarını ve yapraklardan daha uzun olan çiçek saplarını taşır.
Bu sapların tepesinde kömeç halindeki altın sarısı çiçekleri ilkbahardan sonbahar mevsiminin sonlarına kadar açar. Ardından çiçek kömeçlerinden oluşan ve tohumlarını taşıyan beyaz bir top görünüşündeki meyve kapçıkları en hafif rüzgarda uçup çevreye dağılır. Bitki bu şekilde döküp yaydığı tohumlarıyla çoğalmaktadır.
Karahindiba yüzde 5″e varan yüksek oranıyla en etkili doğal potasyum deposudur. A ve C vitamini ve nikotinik asit ile bazı mineraller bakımından oldukça zengindir. Bu yüzden yaprakları ve kökü salatalara eklenerek tüketilmektedir. Kökü, yaşken doğranarak salatalara koyulabilir. Kurutulan kökü çoğu ülkede öğütülüp acı hindiba kahvesi olarak içilmektedir.
Karahindiba Otunun (Bitkisi) Faydaları Nelerdir?* Safra salgılarının söktürülmesini destekler. * İdrar söktürücü etkisi vardır.
* Kabızlığa, gut hastalığına ve uyku bozukluğuna karşı olumlu etkileri bulunur. * Karahindiba egzama ve aknelere karşı da oldukça faydalıdır.
* Bitkinin yeşil kısımları ezilerek yüz maskelerine eklendiğinde cildi temizler ve nemlendirir. * Bedene zindelik ve kuvvet kazandırır.
* Karahindibanın tonik etkisinden faydalanmak üzere, bir bez torbaya konulan bitki demeti, banyonun sıcak su musluğu altına asılır. Sıcak su akıtılarak doldurulan küvete daha sonra biraz soğuk su ilave edilip içine girilerek banyo yapılabilir.
Kanser Hücrelerini Yok Ediyor: Karahindiba kanser hücrelerinin neredeyse 48 saat içinde çözülmelerini sağlar ve yeni sağlıklı hücreleri hastalıklara karşı korur, dirençlerini artırır.
Karahindiba Otu hangi hastalıklara Karşı Kullanılır?Anne sütünü arttırır.Uykusuzluğa iyi gelmektedir.Karaciğer şişkinliğini indirir.
Göğsü yumuşatarak öksürüğü geçirir.Sarılıkta ve gut hastalığında yararlıdır.İdrar söktürür ve safra salgılarını arttırır.
Böbrek ve safra taşlarını düşürmeye yardım eder.Mesane ve kalın bağırsak iltihaplarını gidermekte yararlıdı