Evinizde yetiştirebileceğiniz 7 şifalı bitki
Evinizde yetiştirebileceğiniz 7 şifalı bitki
Bitkiler, doğanın en renkli üyeleri olmanın yanı sıra; yüzyıllar öncesinden beri çeşitli hastalıkları tedavi etmekte kullanılan, şifa dolu çözümleriyle hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Ne var ki, tıpkı ilaç kullanımında olduğu gibi, bitkilerin de şifalı yönlerinden faydalanırken dikkatli olmak gerekiyor.
Eğer siz de bitkilerin iyileştirici ve şifalı yönüne güveniyorsanız, işte size evinizde ya da bahçenizde yetiştirebileceğiniz şifalı bitkiler.
Fesleğen
Mis gibi kokusuyla en çok yetiştirilen ev bitkilerinden biri olan fesleğen, böcek kovucu işlevinin yanı sıra, en lezzetli sosların da aranan malzemelerinden. Antik Yunan’da akrep sokmalarını tedavi etmek için kullanılan fesleğen, Antik Roma’da panzehir olarak değerlendiriliyordu. Hindistan’da stres, diyabet ve astım tedavisinde kullanılan fesleğenin midedeki gazı rahatlatan ve emziren kadınlarda süt üretimini arttıran özellikleri olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Ayçiçeği
Soğuk algınlığı ve öksürüğün tedavisinde sık sık yararlanılan ayçiçeği yaprakları, aynı zamanda idrar ve balgam söktürücü, ateş düşürücü ve kan pıhtılaşmasını kolaylaştırıcı özellikleriyle dikkat çekiyor.
Aloe vera
Özellikle yara, yanık ve cilt enfeksiyonları konusunda mucizevi sonuçlar yaratan aloe vera, yüzyıllardır deri problemlerinin tedavisinde kullanılıyor. Aloe vera yapraklarının özsuyu kabızlık için etkili bir çözüm sunarken, mide yanmaları ve bağırsak rahatsızlıkları için de kullanılabiliyor.
Karahindiba
Karahindiba, çocuklar için eğlence kaynağı olmanın yanı sıra, idrar sökücü bir işleve sahip. Potasyum içeriğinin yanı sıra egzama, eklem iltihapları ve bağırsak problemlerinin çözümünde de kullanılan karahindiba; cilde uygulanmasının yanı sıra ağızdan da alınabiliyor.
Lavanta
Adı Latince “lavare” yani “yıkamak” kökünden gelen lavantanın güzel kokusunun yanı sıra pek çok marifeti mevcut. Yüzyıllar boyunca mikrop öldürücü olarak kullanılan lavanta; kaygı ve uyku bozuklukları, depresyon ve migren gibi sorunlara da çözüm olabiliyor.
Biberiye
Yakın zamanda yapılan bir araştırmada içeriğinde bulunan karnosik asit ile Alzheimer riskini azalttığı ortaya konulan biberiye, beyindeki kan dolaşımını hızlandırıyor ve hafızayı güçlendiriyor. Diğer yandan biberiye çiçeklerinin yapı da antibakteriyel özelliği ile mantar sorununa çözüm sunuyor.
Nane
Antibakteriyel ve antivirütik özelliklere sahip olduğu araştırmalarla kanıtlanan nane, baş ağrısı, bulantı, gaz, ishal ve cilt problemleri gibi pek çok sorununuza çözüm sunabilecek mucizevi bir bitki. Sindirime yardımcı olan nanenin göğüs sıkışmalarına da iyi geldiği biliniyor.