Haşhimato Hastalığı Sinsidir. Ve Pek Çok Rahatsızlığın Sebebidir.

Sürekli yorgunluk, halsizlik, adet düzensizliği, kilo verememe, saç dökülmesi, renksiz bir cilt gibi şikayetleriniz varsa Haşhimato’ya yakalanmış olabilirsiniz.
Haşimato hastalığı veya tıptaki adıyla Haşhimoto tiroiditi, tiroid hormon eksikliği nedeniyle şikayetler oluşturan hormonal bir hastalıktır. Japon bilim adamı Akira Haşhimoto tarafından tanımlandığı için bu ad verilmiştir.


Haşhimato hastalığına kadınlarda daha çok rastlanır. 2 çeşidi vardır (Hipotiroid Hipertiroid)

Hipertiroid (tiroidin hızlı, fazla çalışması)

Tiroid bezinin gereğinden fazla (hızlı) çalışması, T3 ve T4 hormonlarının yükselmesinesebep olur ve böylece metabolizma hızlı çalışmaya başlar. Bu duruma Hipertiroid denir. Hipertiroid şunlara sebep olur: Kalp çarpıntısı, kalbin hızlı çalışması ve bağırsak hareketlerinin artması. Bazı hastalarda hipertiroid ishali de tetikleyebilir. Kadınlar daha risklidir çünkü kadınlarda erkeklere göre 5 kat daha fazla görülen bir hastalıktır. Tiroid bezi fazla çalıştığı için nodül oluşmasına sebep olabilir: uninodosa (tek nodül) veya multinodosa (çok sayıda nodül) gelişebilir.

Hipotiroid (tiroidin yavaş veya az çalışması)

Tiroid bezinin az çalışması durumunda T3 ve T4 hormonları az üretilir. bunun sonucunda metabolizma yavaş çalışmaya başlar. Bu hastalığa Hipotiroid denir. Genelde kalp hızı azalır, bağırsak hareketleri yavaşlar ve kabızlık şikayetleri ortaya çıkar. Hipotiroid hastalarının önemli özelliklerinden birisi de çok kolay kilo almalarıdır. Kadınların %2 sinde, erkeklerin ise %0.1 inde hipotiroid rahatsızlığı görülmektedir.

En sık görülen belirtiler

Ses kısıklığı veya yutma güçlüğü. Şişmiş tiroid bezinde genellikle ağrı görülmez.
Kilo alma: Tiroid hormonları metabolizmayı kontrol etmektedir. Bu hormonlar azalınca metabolizma yavaşlar ve iştah normal olduğu halde kilo artışı görülür.
Halsizlik, yorgunluk, sürekli uyku hali
Yüzde şişkinlik
Ağız kuruluğu
Ciltte kuruluk ve solgunluk
Kas ve eklemlerde sertlik, kas-eklem ağrıları
Kaslarda güçsüzlük
Kabızlık
Soğuğa tahammülsüzlük ve ısınamama durumu
Kadınlarda gebe kalamama
Adet düzensizlikleri veya gecikmesi
Saçların incelmesi, zayıflaması, kırılgan bir hal alması ve dökülmesi
Tırnakların cansız ve kırılgan bir hal alması
Dilde büyüme
Haşhimato belirtileri arasında depresyon gibi psikolojik bozukluklar da yer alır.
Hafızada zayıflama, hafıza kaybı, zihinsel işlevlerde yavaşlama, bunama
Hem kadın hem de erkeklerde cinsel istek kaybı görülebilir.
Kalp hızının düşmesi, bradikardi
Tiroid hormonlarının uzun süre çok düşük olduğu ağır durumlarda, konuşmada yavaşlama, sarılık ve koma (miksödem koması) görülebilir.
Doğumsal Anomaliler (Kusurlar): Tiroid hormonu yetersiz olan (hipotiroidi) annelerin bebeklerinde doğumsal kusurlar, zeka ve gelişim problemlerine daha sık rastlanır.
Haşhimato belirtileri genellikle yıllar içinde ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı hastalığın ilk dönemlerinde hiçbir belirti görülmeyebilir.
Haşhimato tiroidi olarak da bilinen bu hastalık, yavaş yavaş ilerleyerek tiroid bezinde hasara neden olur.
Yukarıda saydığımız haşimato belirtileri, herkeste aynı anda görülmek zorunda değildir. Herkeste farklı farklı belirtiler görülebilir. Mesela kimisi yorgunluktan şikayet ederken, kimisi de hafıza sorunundan muzdariptir.

Teşhis

Haşhimato belirtileri görülen kişilerde çeşitli kan testlerine bakılır. Bu hastalıkta genellikle TSH, Serbest T4 ve T3 hormonlarının seviyesi ölçülür. TSH seviyesinde yükseklik ile birlikte Serbest T4 seviyesinde düşüklük beklenir.
Haşimato hastalığının teşhisinde çeşitli antikor testleri kullanılır. Antitiroid Peroksidaz ve Anti Tirogulobulin seviyelerine bakılır. Kandaki bu antikor seviyeleri genellikle yükselmiştir. Ama bazen her iki antikor testi de normal (negatif) olabilir.

İbrahim Saraçoğlu: Haşhimato Dereotu Kürü

İbrahim Saraçoğlu, hem hipertiroid, hem hipotiroid için dereotu kürünü önermektedir. İbrahim Saraçoğlu, dereotunda bulunan iki ana etkin maddenin, tiroid hormonları olan T3 ve T4’ü dengelemede yeterli olabildiğini söylüyor. Yani tiroid bezi hızlı çalışıyor ise yavaşlatıyor, yavaş çalışıyor ise hızlandırıyor. Neticede hem hipotiroid hastaları hem de hipertiroid hastaları için dereotu faydalıdır.

Haşhimato İçin Kürün Uygulanışı

3 ay boyunca çok basit olan kürümüzün uygulanması gerekiyor. Sabah, öğle ve akşam, aç karnınıza, öğünlerden 15 dakika kadar önce 1 yemek kaşığı dolusu taze yeşil dereotu birkaç kez çiğnendikten sonra 2-3 yudum su ile yutulur. Bu küre hiç ara vermeden 3 ay devam etmelisiniz.

İbrahim Saraçoğlu, dereotu kürünün ikinci ayından sonra tiroid hormonlarınızı zaman zaman kontrol ettirmenizi tavsiye ediyor. Çünkü kullandığınız ilacın miktarını azaltmanız gerekli olabilir. Sakın ilaç azaltımını hekiminize danışmadan kendi kendinize karar vermeyiniz.

Tiroid nodüllerinin küçülmesinde veya ilerlemesinde de bu dereotu kürü oldukça etkilidir. Bu kür sayesinde çok sayıda hasta, ilaç alınımından kurtulmuş ve var olan nodülleri de yok olmuştur. Gerekirse küre daha uzun zaman devam edebilirsiniz.
NOT: Hekimlerin kontrol ve önerilerini ihmal etmemelisiniz.