İstenmeyen Çocuklar İçin “Bebek Bırakma Kabinleri”(!)
Kopenhag’ın Glustrop bölgesinde yeni doğmuş bir bebek cesedinin bulunmasının ardından Danimarka Meclisi’ne, ailelerin istemedikleri bebeklerini “anonim olarak” bırakabilecekleri “bebek bırakma kabinleri” kurulmasına ilişkin öneri verildi.
Bizde Yeşilçam filmlerine bolca malzeme olan “cami avlusuna çocuk bırakma” hadisesi, Avrupa ‘da biraz daha farklı şekilde yapılmaya başlandı.
Bir süredir manastırların, hastanelerin ve çeşitli kürtaj karşıtı kuruluşların içinde, kadınların bebeklerini bırakabilecekleri ‘bebek kutuları’ kullanılıyor. Kapağı açılıp bebek bırakıldıktan sonra bir alarm ya da zil çalınarak yetkililerin orada bir bebek olduğundan haberdar olması sağlanıyor. Uygulamanın amacı, istenmeyen bebeklerin sokağa terk edilmesi ve bu yüzden hastalanmaları ya da ölmelerinin önüne geçilmesi.
Danimarka Meclisi’ne, ailelerin istemedikleri bebeklerini “anonim olarak” bırakabilecekleri “bebek bırakma kabinleri” kurulmasına ilişkin öneri verildi.
İsveç Televizyonu’nun haberine göre, bir hafta önce Kopenhag’ın Glustrop bölgesinde yeni doğmuş bir bebek cesedinin bulunmasının ardından öneri Danimarka Meclisi’nde geniş destek buldu.
Önerge sahipleri, Danimarka’da yılda ortalama bir çocuğun sokağa terk edildiğini ve 2004 yılından bu yana sekizi canlı ve beşi ölü toplam 13 bebek bulunduğunu anımsattılar.
Bebek bırakma kabini çözüm mü?
Yerel medyaya konuşan Danimarka Halk Partisi sağlık sözcüsü Liselott Blixt, çok zor durumda kalan annelerin yeni doğmuş bebeklerini sokağa bırakmaktansa, “bebek bırakma kabinleri” sayesinde güvenli bir tercihleri olacağını söyledi.
Danimarka Radyosu’na konuşan Ebeler Sendikası Başkanı Lillian Bondo ise, asıl tehlikenin çocukların sokakta aileleri olmadan büyümeleri olduğunu vurguladı.
Haberde, Danimarka’da halen karar aşamasında olan “bebek bırakma kabinleri” uygulamasının yürürlükte olduğu Almanya’da, kabinlere şu ana dek 500 bebeğin bırakıldığı belirtildi.