Kanser Saçan Naylon poşete yasak geliyor! İşte yasağın başlayacağı tarih
TPF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetlerin marketlerde ve mağazalarda 1 Ocak 2018’den itibaren yasaklanacağını belirtti. Alışverişlerde müşterileri file ve bez torba kullanımına yönlendireceklerini, geçiş sürecinde karton veya bez alışveriş torbası hediye edeceklerini ifade eden Altunbilek, Avrupa’da müşterilerin alışverişe daha önce aldıkları file veya kaplarla geldiklerini söyledi.
Gelecek yılın başından itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetlerin marketlerde ve giyim, ayakkabı gibi tüm mağazalarda yasaklanacağını dile getiren Altunbilek, bu konuda kısa süre önce Müsteşar Mustafa Öztürk’ü ziyaret ettiklerini ve son gelişmeleri değerlendirdiklerini söyledi.
Altunbilek, doğada çözülmesi yüzyıllar süren, hem milletin geleceğini hem insan sağlığını tehdit eden naylon poşet kullanımının satış noktalarında ücretli olması yönünde yasal düzenlemenin 2018’in başında hayata geçeceğini kaydederek, bu konudaki düzenlemenin ABD ve birçok Avrupa ülkesinde başarıyla uygulandığını vurguladı.
Altunbilek, “Alışverişlerde müşterilerimizi file, bez torba kullanımına yönlendireceğiz. Geçiş sürecinde karton veya bez alışveriş torbası hediye edeceğiz. Avrupa’da yasak olduğu için müşteriler alışverişe gelirken alacakları ürünleri koyacakları file veya kaplarla geliyor.” diye konuştu.
PLASTİK (NAYLON) POŞET DOĞADA NE KADAR SÜREDE YOK OLUR?
Ortalama 12-15 dakika kullandığımız plastik poşetler, çöplerle birlikte doğaya atılmaktadır ve yok olma süresi 1000 yılı bulabilmektedir. Fiziksel olarak yok olmuş gibi görünseler de, plastik poşetler mikro parçacıklara bölünürler ve yüzyıllar boyunca çevreye zarar verirler.
PLASTİK POŞETLERİ BU KADAR TEHLİKELİ YAPAN NE?
-Dünya’da her saniye 160.000 adet plastik poşet kullanılıyor, bu poşetlerin %99’u geri dönüştürülemiyor.
-Her yıl dünyada 5 trilyon adet plastik poşet üretiliyor. Bu poşetleri yan yana eklersek, dünyayı 7 defa turlayabilir.
-Pasifik Okyanusu’nda bulunan çöp adası çoğunlukla plastik çöplerden oluşuyor.
-2008 yılında dev gibi bir ispermeçet balinası Kaliforniya’da karaya vurdu, ölüm sebebi midesinde bulunan 22 kilo ağırlığındaki plastikti.
-Plastik poşetler toprağa karışsa da, parçalara bölünse de çevreye zarar vermeye devam ediyor. Mikro parçacıklara bölünen poşetler temiz bir görünüm verse de, doğayı her dakika kirletiyor.