Kavak kütükleri ekmek teknesi oldu
3 ay da bu hale getirdi,kilosu ise dudak uçuklatıyor.
İşlevini yitirmiş kavak kütüklerinde doğal istiridye mantarı üreterek geçimini sağlayan Abdullah Deveci, ekmek teknesi hakkında açıklamalar yaptı.Sivas’da yaşan Abdullah Deveci, işlevini yitirmiş kavak ağaçlarından elde ettiği kütüklerde, hiçbir kimyasal kullanmadan istiridye mantarı üretip kavak ağaçlarını ekonomiye kazandırdı.Kavak kütüklerini kesici aletlerle yaralayan Deveci, daha sonra buralara istiridye mantarı tohumu ekiyor. Herhangi bir kimyasal veya katkı maddesi eklenmeyen tohumlar, yaklaşık 3 ayda hasada hazır hale geliyor.
İstiridye mantarının yetiştirilmesiyle ilgili birçok fuar ve seminere gittiğini anlatan Deveci, şunları kaydetti:“Araştırmaların ardından üretime başladım. Yaklaşık 3 ayda bu hale getirdik. Şimdi ise hasat yapmaya başladık. Ürettiğimiz mantarlar doğal ve organiktir. Hiçbir kimyasal ve katkı maddesi kullanmadan doğal ortamda üretim yapıyoruz. Ahırda üretim yaptığımız için herhangi bir klima veya başka bir elektronik alet kulanmadık. Klima olsaydı her ay mantar toplamaya gelirdik. Doğal olduğu için 3 ayda ancak toplamaya başladık.”
“İşe yaramayan kavak köklerini kullandık”Deveci, “Görevini ve işlevini tamamlamış ağaçları keserek bu üretimde kullandık. Bir şekilde ekonomiye de kazandırmış olduk.” dedi.
Mantarların ilk hasadına başladıklarını ve manavlara sattıklarını aktaran Deveci, “Yaklaşık 120 kütükten 50 kilo civarında mantar almayı hedefliyoruz.” diye konuştu.Deveci, bir sonraki ekimde kütük sayısını ve üretim kapasitesini artırmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.Kilosu yaklaşık 15 TL olan istiridye mantarı üreticiler için iyi bir yatırım haline geldi.