Lapa Olmayan Tane Tane Pilav Yapmanın 10 Püf Noktası.. Böyle Yaparsanız Yemeye Doyamazsınız
Pilav, belki de yapımı en kolay olan ve herkesin bildiği bir yemek tarifidir. Pilav yapmayı bilmeyen ev hanımı yoktur ama herkesin yaptığı pilav biraz farklı olur. Şahane bir pilav için bilmeniz gereken bazı püf noktaları vardır. Bu 10 püf noktasına dikkat ederseniz yaptığınız pilav tek kelime ile nefis olacak
Pirinçlerin lapa olması bütün yemeğin ziyan olduğu anlamına gelmektedir. Bu sorunlara dikkat ederseniz, pişirmiş olduğunuz pilav lapa lapa yenilecektir.
Püf Noktası 1: Pirinci iyi seçin:
Harika bir pilav için kaliteli bir pirinç alın.
Püf Noktası 2: Pirinci ıslatın:
Pirinç ıslatmadan da pilav yapabilirsiniz, evet bu da bir seçenek. 1-2 saat öncesinden ılık suda ıslatmaya bırakırabilirsiniz. Ancak bir önemli nokta daha var ki pirinci isterseniz ıslatın isterseniz ıslatmayın, duru su çıkana kadar pişirme işlemi öncesinde yıkamalı ve süzdürmelisiniz.
Püf Noktası 3: Tereyağ kullanın
Sağlıkla ilgili bir probleminiz yoksa tereyağ kullanmayı tercih edin. Kapağı açıp tabağa koyduğunuzda mis gibi kokan bir pilav için ilk tercihiniz tereyağ olsun. Ama minicik bir zeytinyağı da eklerseniz tereyağının düşük yanma derecesini ayarlamış olursunuz.
Püf Noktası 4: İyice kavurun
Yıkadığınız pirinçleri tereyağlı tencerenize dökün ve uzun uzun hafif ateşte kavurun. Pirinci ne kadar iyi kavurursanız o kadar iyi bir pilav elde edersiniz. Karıştırırken dikkat etmeniz gereken nokta ise alttan yukarı doğru karıştırmanız. Böylece pirinci kırmazsınız. Kaşığınız mutlaka ve mutlaka tahta olsun.
Püf Noktası 5: Limon suyunu unutmayın
Daha beyaz bir pilav elde etmek istiyorsanız pilavı kavururken 1-2 damla limon suyunu içine sıkabilirsiniz. Tereyağının vereceği sarılığı engellemiş olursunuz.
Püf Noktası 6: Ölçünüzü bilin
Ölçü her şeydir. İyi bir pilav yapmak istiyorsanız ölçünüz 1’e 1,5 olsun. Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun.
Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1’e 1 olarak alabilirsiniz.
Su yerine tavuk ya da et suyu kullanırsanız daha lezzetli bir pilav elde edebilirsiniz. Tabii ki onlar da sıcak olacak şekilde.
Püf Noktası 7: Karıştırmayın
Suyu döktükten sonra pilavınızı çılgınlar gibi karıştırmayın. Sadece suyun her tarafa dağılmasını sağlayacak şekilde karıştırın. O da bir kere olsun. Sonra kapağını kapatın.
Püf Noktası 8: Kısık ateşte pişirin
Altını fazla açarsanız pirincin içinde yüzdüğü su çabucak buharlaşacak ve pilavınız lapa olacaktır. Bunu engellemek için en kısık ateşte yavaş yavaş pişirin.
Püf Noktası 9: Kapağı açmayın
Tıpkı yüksek ateşte pişirmek gibi kapağı açmak da tencerenin içindeki buharı yok edeceği için pişme süresini uzatır ve lapa olmasına neden olur. Kapağını yalnızca suyunu çekmeye yakınken açın.
Püf Noktası 10: Demleyin
Pişen pilavınızı hemen servis etmeyin. Kapağın altına bir havlu kağıt koyun ve kapağı kapatın. Bırakın pilavınız en az 20 dakika demlensin ve tatlansın.
Kaynak: yemek.com