Ninelerimizin Arap Sabunu Kullanmasının Çok Geçerli Nedenleri Varmış

Şu sıralar pek ilgi görmeyen arap sabunu vaktiyle evlerin vazgeçilmez temizlik ürünüydü. Özellikle halıların temizlenmesinde başka bir şey kullanılmazdı. Son zamanlarda yerini kimyasallarla dolu temizleyicilere bırakmış olsa da bizce efsaneler ölmez. Sadece bir süre dinlenirler ? Yeni gelen kimyasalsız, doğal temizlik akınlarıyla birlikte Arap Sabunlarının da daha çok ilgi görmesini arzu ediyoruz. Eski dostumuzu bir kez daha hatırlayalım:

 

ARAP SABUNU:

Şimdilerde kullandığımız kimyasallarla dolu temizlik malzemelerinin aksine arap sabunu ayçiçek yağı ve sabun bazından oluşuyor. Ucuz olsun diye içine kullanılmış yağlar katan üreticiler de var ama bu tür arap sabunları hemen farkediliyor çünkü hem iyi temizlemiyor hem de çamaşırlarda leke bırakabiliyor. Kullanılmış yağların verdiği yanık kokusu da cabası. Bu nedenle arap sabunu alırken kullanılmamış yağlardan üretildiğine dikkat etmenizde fayda bulunuyor.

Aldığınız kaliteli arap sabununa kendi zevkinize göre çiçek yağları ekleyerek güzel kokmasını sağlayabilirsiniz. Böylece temizlediğiniz yerler de mis gibi kokacaktır. Örneğin yatak odalarını veya oturma odasını temizlediğiniz arap sabununa sakinleştirici özelliği olan lavanta yağı, banyo ve tuvaletlere tazelik ve temizlik hissi veren portakal ya da limon yağı katabilirsiniz.

Kullanacağınız alana göre, hiçbir şey katmadan direk olarak veya su ile karıştırarak kullanabilirsiniz.

Arap sabununun başka ne gibi kullanım alanları ve faydaları mı var? Gelin aşağıdaki listeye bir göz atalım.

1. Çamaşır yıkama

Çamaşırlar, özellikle de elde yıkananlar, çok daha temiz ve hijyenik olur. Çamaşır makinasında kullanmak için çamaşırlarla beraber 1 avuç arap sabunu koyabilirsiniz.

2. Bulaşık yıkama

Bulaşık yıkamak için arap sabununu normal bulaşık deterjanları gibi bulaşık süngerine biraz koyarak kullanabilirsiniz. Bulaşıklarınız hem tertemiz olacak hem de ışıl ışıl parlayacaktır. Yalnız durularken çok sıcak kullanın yoksa bulaşıklar yağlıymış gibi bir his kalabilir.

3. Ocak ve fırındaki inatçı lekeler

Ocak ve fırındaki inatçı lekeleri kolaylıklar çıkarır. Ocaktaki lekelerin üzerine önce biraz ılık su döküp bir kaç dakika bekleyin. Daha sonra arap sabunu ile silin ve lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.

Fırın temizliği için ise fırının içini bir gece önce sirkeli ve karbonatlı bir karışımla silin ve durulamadan bırakın. Ertesi gün arap sabunu ile temizlediğinizde hem lekelerin hem de kötü kokuların çıktığını göreceksiniz.

blank

4. Banyo temizliği

Arap sabunu ile fayansları, derzleri, duşakabini, lavaboyu, küveti her yeri temizleyebilirsiniz. Tüm lekeleri çıkarır, yüzeyleri parlatır ve çok daha uzun süre temiz kalmasını sağlar.

5. Tuvalet temizliği

Tuvalet temizliği hijyenik açıdan çok önemlidir. Arap sabunu bu iş için birebirdir. Hem tertemiz yapar hem de hijyenik olduğundan şüphe duymazsınız. Böyle hassas bir bölgenin temizliğinde kimyasal maddeler kullanmaktansa arap sabunu gibi doğal bir ürün kullanmayı tercih etmez misiniz?

6. Yer temizliği

Yer temizliğine arap sabunu kullanarak hem yüzeyi temizler hem de ahşap yüzeyler için bakım yapmış olursunuz. Arap sabununu suyla karıştırarak yerleri siliyorsanız, eğer yeteri kadar su eklediyseniz durulama yapmanıza da gerek kalmaz. Yukarıda belirttiğimiz gibi karışıma çiçek yağları da eklerseniz eviniz mis gibi kokar.

blank

7. Halıların temizliği

Bilinen en eski kullanım şeklidir. Halıları sadece temizlemekle kalmaz aynı zamanda yumuşacık yapar. Alerjisi olanlar ve bebekli evler içinde halı temizliğinde gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

8. Saç bakımı

Saç bakımı için kullanılacak arap sabununun kesinlikle %100 doğal olduğundan emin olmalısınız. İçerisinde katkı maddeleri bulunan ve genellikle şu anda piyasada bulunan doğal olmayan arap sabunlarını kullanmak cilde çok zararlı olabilir. Saçlarınızın daha parlak ve gür olması için doğal arap sabunu ile yıkayabilirsiniz. İlk başlarda arap sabunu ile yıkadıktan sonra yumuşatıcı krem veya nemlendirici krem de sürmelisiniz. Saçlar bu sabuna alışık olmadığı için başlarda sert olabilir. Ama zamanla saçlarınızdaki farkı siz de hissedeceksiniz.