Sabah Uyandığınızda Gözünüzü Bu Halde Bulursanız Endişelenmeyin Çok Basit Bir Çözümü Var

Arpacıklar neden çıkar?
Arpacıklar, gözkapağındaki veya kirpik yatağındaki yağ bezlerinin (Zeis Bezi, Silier Bez veya Meybomiyan Bezi) iltihaplanması sonucu oluşurlar. Bu genelde staphylococcus aureus (stafilokok) bakterisinin çoğalması sonucu olur ama arpacıklara başka patojenler de neden olabilir.

Belirtiler

Işık hassasiyeti
Göz kırparken rahatsızlık
Rahatsız olmuş bölgede kızarıklık
Rahatsız bölgede kaşıntı, yanma, batma hissi veya ağrı
Görüşün buğulanması (kısa sürede çapak oluşumu)
Gözünüze kum kaçmış hissi
Gözkapağının şişmesi
Gözünüzün sürekli sulanması
Rahatsız gözde akıntı olması
Görüşünüzün bulanması
Sıkılmaya hazır bir sivilceye benzeyen kırmızı veya sarı ufak bir şişliğin ortaya çıkması
Ardından ne tür bir arpacığınız olduğunu bulmanız gerekiyor. Arpacığın gözün neresinde çıktığına göre bunu rahatça bulabilirsiniz:

Dış Arpacık

Gözkapağının kenarında kırmızı şişlik oluşur ve sivilce başı gibi sarı bir başı vardır. İçini çok kolay boşaltabilirsiniz ve hızlı bir şekilde iyileşir.

İç Arpacık veya Şalazyon

Bu genelde gözkapağının kenarından uzak bir yerde oluşan apsedir, kırmızı bir sivilceye benzer. İçinin boşalması ve iyileşmesi dış çıbandan daha uzun sürer. Nadir durumlarda, arpacığın içi tamamen boşalmaz ve geride sertleşmiş bir yağ kütlesi kalır. Bu kütlenin cerrahi olarak alınması veya neşter ile çıkartılması gereklidir. Ama bu durum çok nadiren yaşanır. Şimdi bir çıbanı hızlı bir şekilde iyileştirmek, acısını ve iltihabını gidermek için uygulayabileceğiniz 10 tedaviye bakalım.

Dikkat!
Arpacıklar genelde bakteriye maruz kalındığı için çıkarlar, bu yüzden:

Bir arpacığa dokunmayın, sıkmayın, kaşımayın veya patlatmaya çalışmayın. Enfeksiyonu yayıp gözyaşı kanallarınıza hatta gözünüze zarar verebilirsiniz.
Rahatsız bölgeyi temiz tutmak ve enfekte olmasını önlemek için hijyen önlemlerinizi arttırın.
Gözünüz tamamen iyileşene kadar makyaj yapmayın.
Gözünüz tamamen iyileşene kadar lens takmayın çünkü onlara da miktop bulaştırıp, sağlıklı olan gözünüze taşıyabilirsiniz.
Gözleriniz lenfatik ve kan dolaşımı sistemlerine doğrudan bağlı olduğu için, herhangi bir ilaç kullanmadan önce bir doktora danışın. Gözünüzün yapısını ve görüşünüzü etkileme ihtimali olabilir.
Peki… Bir arpacığı nasıl hızlı bir şekilde tedavi edebilirsiniz?
Belirtileri ortadan kaldırıp, arpacığın geçmesini sağlayacak pek çok doğal tedavi var, ama eğer şişlik ve kırmızılık yüzünüzün diğer yerlerine yayılırsa veya uzun süre geçmezse, mutlaka doktorunuza gidin.

Tedavi yöntemleri:

Ilık su

Bu en yaygın tedavidir. Bir litre suyu kaynatın ve ılınmaya bırakın. Temiz bir kumaşı bu su ile ıslatıp, rahatsız olan gözkapağınızın üstünde 10 dakika bekletin. Kumaşı, soğudukça tekrar ılık suda ıslatmanız gerekiyor. Bu yöntemle arpacığınızın içindeki irini akıtabilirsiniz.

Kişniş

Bu yöntemin, arpacıkları iyileştirmek için en etkili doğal tedavi olduğunu söyleyenler var. Bir çay kaşığı kişniş tohumunu bir bardak suda kaynatın. Kaynadıktan sonra bir dakika bekleyin. Karışımın soğumasını bekleyin ve süzün. Ardından bu karışım ile günde üç defa arpacıklı gözünüzü temizleyin.

Akasya

Arpacıkların neden olduğu o felaket ağrı ve acıyı dindirmek için akasya kullanabilirsiniz. Bir avuç akasya yaprağını iki bardak kaynayan suya ekleyin. Demlenmesi ve yaprakların esansının suya geçmesi için biraz bekleyin. Ilındığında, temiz bir kumaşı bu karışıma batırıp arpacık olan gözünüze kompres yapın. Aynen bir önceki tedavide yapıldığı gibi 10 dakika gözünüzün üstünde tutmalısınız.

Zerdeçal

Zerdeçal antibakteriyel özelliklere sahiptir. İki bardak su ve bir çay kaşığı zerdeçal tozunu, karışımın yarısı buharlaşana kadar kaynatın. Bir bezden geçirerek, berrak olana kadar süzün. Günde iki veya üç defa gözlerinize 3er damla damlatın.

Çay poşetleri

Çay yapraklarında bulunan tanen arpacıkların iyileşmesine yardımcı olur. Bir çay poşetini kaynatılıp ılınmış su ile ıslatın ve ardından arpacığınızın üzerine yerleştirip 10 dakika bekleyin. Arpacık geçene kadar bunu her gün uygulayın.

Aloe Vera

Ve yine karşımızda sayısız şifalı özelliği ile Aloe vera! Bir parça aloe verayı boylamasına kesin ve ortasını açın. Sabahları ve akşamları bir parça pamuğu, bitkinin içindeki şeffaf sıvıya batırın ve rahatsız olan gözünüze nazikçe sürün; ardından papatya suyu veya gül suyu ile durulayın. Bunu 3 veya 4 ay yapmaya devam edin. Ayrıca bu tedavi gözleriniz yorgun göründüğünde, kataraktınız varsa veya diğer şişmelerde de iyi gelecektir.