Sağlığınız İçin Bunları Yapmayın! Bu Yanlışları Pek Çoğumuz Yapıyoruz
Her gün bu hataları yapıyoruz! İşte, doğru bilinen yanlışlar.
Sağlıklı olduğunu düşünerek hayat rutinimize dahil ettiğimiz bu alışkanlıklar bize yarardan çok zarar olarak geri dönüyor. İşte, diş fırçalamaktan duşa kadar, sağlık için yaptığımız ama bize zarar veren o doğru bilinen yanlışlar.
Göğsünüzle nefes alma
Göğsü değil, diyaframı kullanarak nefes alma üzerine yoğunlaşın. Uygun oksijenasyonun sinir sisteminiz üzerinde olumlu etkileri vardır, kan basıncını düşürür, iltihap ve ağrıyı azaltır, genel fiziksel sağlığı iyileştirir ve stresi uzak tutar. Doğru nefes almayı öğrenirseniz, duygularınızı yönetmenize de yardımcı olur, hem de vücudumuzu rahatlatırsınız. Her sabah kalktığınızda pilates lastiğini iki eliniz arasında esnetip diyaframı kullanarak derin bir nefes alın-verin güne böyle başlayın ve zihninizin açılmasını sağlayın. Her sabah 10 nefes alış verişi yapmanız sizi sağlıklı ve zinde hissetmenizi sağlayacaktır.
Her gün duş almak
Kişisel temizliğine özen gösteren herkes, uyanır uyanmaz güne soluğu duşta alırlar. İşte bu büyük bir hata. Bu yanlışı gözler önüne seren Ünlü dermatolog Nick Lowe, her gün ılık suyla duş almanın kuru ve çatlaklar dolu bir cilde sahip olmanıza neden olduğunu ileri sürüyor. İdeal duş sıklığının ise haftada 2-3 kez olduğunu söylüyor.
Yemeğin hemen ardından diş fırçalamak
Yemek kalıntılarıyla beraber dişlerde oluşan plak, taş ve çürükleri engellemek için yemek yedikten hemen sonra diş fırçalamaya koşarız. Aynı zamanda sabah uyanır uyanmaz dışarı çıkacağımız için dişlerimizi fırçalarız. Bu iki durum da büyük birer hata. Nedeni ise bu vakitlerde diş minesini hassas ve savunmasız olmasıdır. Tekrar diş fırçası ve macunla yapacağımız bu baskı diş minesine zarar verir. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, yemek yedikten 30 dakika sonra dişlerin fırçalanması tavsiye ediliyor.
Olur olmaz alınan vitamin hapları
Doktor kontrolü dışında kuvvetli olmak, bağışıklığı kuvvetlendirmek adına alınan vitamin hapları sanılanın aksine vücut sağlığı için büyük risk taşıyor. Bunun nedeni vitaminlerin vücutta depolanarak, ileride sağlık sorunlarının baş göstermesine sebep olabilmesidir. Vitamin ve mineral takviyelerinin daha ziyade doktor kontrolü ve tahliller sonucu kullanılmasında fayda vardır.
Yemekten sonra uyumak
Her iki kişiden biri yediği yemekten sonra bir miktar kestirir ve ya gece geç vakitte yatmadan evvel bir şeyler atıştırır. Bu da çok büyük bir hatadır ki yemekten sonra yatmak; metabolizmayı yavaşlatır, hızlı kilo alımına ve reflüye neden olur. Bu nedenle de gece yatmadan en az 3-4 saat evvel yemekle arayı açmak gerekiyor.