Sakızın Bilinmeyen Öyle Faydaları Varmış ki … O derdin dermanıymış

Sakız sadece bizim zamanımızda üretilen bir ürün değil, tarihi antik çağlara kadar uzanan bir üründür. Ağaçlardan üretilen sakızlar yüzyıllardır insanlar tarafından tüketiliyor. Ancak sakızın patentini 19. yüzyılda bir Amerikalı diş doktoru almıştır. Sevenler de var, sevmeyenler de. Hadi biz sakız nasıl faydalı olur, ne yaparsak zarara döner, en iyi nasıl yararlanırız, diyelim ve…

Faydalarına değinelim.

Zihinsel Aktiviteyi Hızlandırıyor

Sakız çiğnemek beynin zihinsel aktiviteleri uyaran kısmı olan hipokampüsü uyarıyor. Aynı zamanda kan akışını artırıp beyne daha fazla oksijen gitmesini sağlıyor ve karar verme süreçlerini hızlandırıyor. Şimdi sıkı durun! Sınava giren iki grup öğrenci arasında yapılan bir psikoloji araştırmasına göre, sakız çiğneyen grup testlerden daha yüksek puan almış.

 

Kilo Vermeyi Kolaylaştırıyor

Eğer kilo vermek istiyorsanız sakızın iyi bir destekleyici olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Mide sakız çiğneme ile besin geliyormuş gibi hazırlık yapar ve salgılama yapar. Ancak bir türlü o besin gelmediği için kendi kendine öğütmeye devam eder. Bu durum hem daha çabuk acıkmaya neden olur hem de mide salgısının sürekliliğinden dolayı hazmı artırır ve yenilenlerin eritilmesine yardımcı olur. Bu durum uzadığında acıkma hissi yerine açlığa o da kilo vermeye sebebiyet verecektir. Bu arada kalori yakımında etkisi olduğu için de zayıflamaya katk sağlıyor.
Ayrıca tatlı veya atıştırmalık yemek yerine sakız çiğnerseniz, yeme isteğinizin kısa süre içinde azaldığını fark edeceksiniz. Louisiana Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada yemekten sonra sakız çiğneyen katılımcıların daha az atıştırmalık tükettiği gözlemlenmiştir. Ayrıca bu katılımcılar daha az kalorili gıdalara yönelmiştir.

Reflüyü ve mide yanmasını yatıştırır

Özellikle naneli sakız (şekersiz) çiğnemek, mide bulantısı için çok eskiden beri kullanılan bir yöntemdir. Reflü ve mide yanması şikayetleri olan kişiler için yemeklerden sonra sakız çiğnemek, yemek borusundaki asit oranını azaltıp rahatlama sağlayacaktır.

Sakız çiğnerken salyanın artması ise yutmayı kolaylaştıracak ve asidi daha kolay temizleyecektir. Ancak aç karnına sakız çiğnemek reflü ve mide yanmasını daha da şiddetlendirebilir, bu yüzden tok karnına ve yemeklerden sonra çiğnemelisiniz

Stres ve Gerginliği Azaltır

Sakız, stres ve kaygıyla savaşmanıza yardımcı oluyor. Stresin en çok etkilediği çene kaslarını gevşeten sakızın, kaygı düzeyini doğrudan düşürdüğü bilinen bir gerçek.

 

Diş sağlığını korur

Amerikalı bilim insanları yemeklerden sonra 20 dakika kadar sakız çiğnemenin plak oluşumunu azalttığı, diş minesini güçlendirdiğini ve diş eti iltihabı riskini azalttığını öne sürmektedir.

Bunun sebebi ise sakız çiğnemeyle birlikte salyada artış olması ve bu artışın dişte çürümeye sebep olan asitleri azaltmasıdır. Artan salya ayrıca dişte kalan yemek artıklarının temizlenmesine de yardım eder. Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken şey sakızın şekersiz olmasıdır zira şekerli sakızlar daha çok asit üremesine ve diş çürüğüne sebep olur. Ayrıca içerisinde ksilitol bulunan sakızları tercih etmelisiniz zira bu sakızlar çürümeye sebep olan bakterileri azaltır.

Sigara gibi zararlı alışkanlıkların bırakılmasına yardımcı olur

Sakız çiğnemek yalnızca atıştırmalıklara olan ihtiyacımızı bastırmakla kalmaz, aynı zamanda nikotin, kafein gibi maddelere olan isteğimizi de yatıştırabilir. Eğer sigarayı ya da diğer zararlı alışkanlıklarınızı bırakmak istiyorsanız sakız çiğnemek iyi bir seçimdir.
Zira sakız çiğnemek dikkatinizi zararlı maddelerden uzaklaştırır ve stresi yatıştırır. Canınız yemek yemek istediğinde, sigara ya da alkol tüketmek istediğinde ve hatta tırnağınızı yemek istediğinde ağzınızı meşgul etmek için sakız çiğneyebilirsiniz.

Sindirim Sisteminizi Hızlandırıyor

Her ne kadar az bilinse de sakız çiğnemek sindirim sürecini ciddi anlamda hızlandırıyor. Tükürük üretimi arttığından çok fazla yutkunma gerektiriyor ve midedeki sindirim asitlerinin üretimi de aynı şekilde artıyor.

 

Sakız sadece bizim zamanımızda üretilen bir ürün değil, tarihi antik çağlara kadar uzanan bir üründür.

Ağaçlardan üretilen sakızlar yüzyıllardır insanlar tarafından tüketiliyor. Ancak sakızın patentini 19. yüzyılda bir Amerikalı diş doktoru almıştır. Ardından başka bir Amerikalı girişimci 1928 yılında balonlu sakızı icat etti. Ağaç reçinesinden üretilen sakız hamuru ile sakız imalatı yapılır. Ancak günümüzde plastik ve kauçuk karışımından yapılan sentetik sakızlar piyasada yer alıyor.

Öncelikli olarak her şeyin fazlası zarardır. Sakız çiğnemenin elbette faydaları vardır ancak zararları da bulunur. Sakız çiğnerken dikkat etmeniz gereken çiğnediğiniz sakızın türü ve içerisinde barındırdığı maddeler ve çiğneme süreniz ile çiğneme şekliniz olmalıdır. Öncelikli olarak kesinlikle tatlandırıcı kullanılmış sakızları çiğnememeli ve şekerli sakız olarak bilinen sakızlardan uzak durmalısınız. Özellikle çocuklarınızı mümkün olduğunca şekerli sakızlardan uzak tutmalısınız. Şekersiz, doğal olan sakızları tercih etmelisiniz. Anadolu bitkilerinden kenger otu kullanılarak üretilen kenger sakızı en doğal bir sakızdır. İçerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmaz ve dişlerinizi beyazlatır. İnternet üzerinden kenger sakızı bulabilirsiniz. Sakızınızı su içerisinde muhafaza ederek 5-6 ay kullanabilirsiniz. Bu sakız doğal olduğu için diş fırçası görevi görür. Kenger sakızı bulamıyorsanız marketlerde satılan sakızları almadan önce içerisindeki maddeleri okuyunuz. Ardından herhangi bir tatlandırıcı içermeyen ve diğerlerine nazaran daha az kimyasal barındıran sakızları tercih edebilirsiniz.