Yeni Jenerasyonun Anlayamayacağı 5 MSN Messenger Durumu
Anılara Yolculuğa Hazır Mısınız? Yeni Jenerasyonun Anlayamayacağı 5 MSN Messenger Durumu
İnsanlarla iletişim kurmak için şimdi ne çok şansımız var! Ama bir dönem var ki, henüz cep telefonları yeni yeni yayılıyor, internet çok az evde kullanılıyordu.
O zamanlar çoğu kişi için internete girilebilecek tek adres internet kafelerdi. O da yalnızca haftanın belli günleri, birkaç saat… Henüz öğretmenler, araştırmaları ansiklopediden yapmanızı isterdi. Googlelamak ifadesi henüz lügatımıza yerleşmemişti ve uzun bir süre de olmayacaktı. Facebook birkaç sene sonra çok yeni bir uygulama olarak hayatımıza girecekti ama kimse ona kolay kolay yüz vermeyecekti çünkü Messenger vardı. Bizi kalplerimizden vuran, iletişim kurmamızı sağlayan, kendimizi ifade etmemize aracılık eden o güzide MSN!
Yeniler bilmez, eskiler ise – özellikle gençliği MSN’e denk gelenler- asla unutmaz! Ne sevilirdi, ne çok kullanılırdı bir zamanlar. Peki neler olurdu Messenger’da, gelin birlikte hatırlayalım.
1. ‘Oturum Açtı’ İfadesi Görülünce Duyulan Sevinç!
MSN’i açtığınızda, çevrimiçi ve çevrimdışı arkadaşlarınızı görebilir, siz de durumunuzu ‘meşgul, dışarda’ gibi seçeneklerle değiştirerek rahatsız edilme ihtimalinizi ortadan kaldırabilirdiniz. Bu sayede sadece sohbet etmek istediğiniz dostlarınıza, arkadaşlarınıza vakit ayırırdınız. Tabii bu listede sadece arkadaşlar yoktu. Aile, akrabalar, komşular da olurdu. Telefon numarası değil, MSN adresi istenilirdi. Bazen davetler nazikçe reddedilir, ‘Ben zaten MSN kullanmıyorum’ denilirdi. Birisine yazmak için çevrimiçi olmasına gerek yoktu. Hatta çevrimdışı görünerek de iletişim kurabilmek mümkündü. Ancak en büyük mutluluk, ilgilendiğiniz kişinin çevrimiçi olduğunu gördüğünüzde başlardı.
2. ‘Slm, nbr, nslsn?’
O zamanlar tabii WhatsApp yok. Bu nedenle mesajlaşmak ve her mesaj için operatörlere para ödemek gerekiyor. İşte bu süreçte başladı kelimeleri kısaltma alışkanlıkları. 140 karaktere dünyaları sığdırmaya çalıştığınız Twitter’ı düşünün! Bir de Twitter’da tüm duygularınızı anlatacağınız bir mesaj yazacağınızı… Üstelik her mesaj ücretli! Ne günlermiş… İşte bu nedenlerle kısa yazmayı öğrenmişti o dönemin gençleri. Kib; yani kendine iyi bak, sçs; yani seni çok seviyorum gibi ifadeler yerleşmişti dilimize. Şimdi bu ifadeler neredeyse hemen hemen hiç kullanılmıyor ama bir üşengeçlik ifadesi olarak ‘slm, nbr, nslsn?’ tarzı sorulara rastlamak hala mümkün. Günümüzde sıkça kullandığımız ifadeler de vardı Messenger’da. Hem de çok güzellerdi…
3. Nerede O Eski Profil Fotoğrafları?
MSN’de kendinizi açıkça ifade edemediğiniz ancak bazı işaretlerle insanlara mesaj verebildiğiniz kısımlar da yok değildi. Bunlardan biri fotoğraf kısmıydı. Neredeyse kimse kendi fotoğrafını koymazdı. Hep komik ifadelerin yer aldığı görseller kullanılırdı. Veya, kaliteli fotoğraf çekemeyen telefonlarla çekilmiş, soluk resimler… Bir de Messenger’ın size sunduğu profil resimleri vardı ki, her biri birbirinden eğlenceli, güzel bu fotoğraflar da çoğu kişi tarafından sıkça tercih edilirdi. Bazen komik sözler, bazen duygusal ifadeler… Bizi hem bize, hem de arkadaş listemizdeki herkese anlatırdı.
4. Dinlediğin Müzikle Mesaj Yollayabilme Lüksü!
Belki Spotify gibi uygulamalar artık dilediğimiz müziği dinleme şansını bize sunuyor. Ama dinlenilen müzik ile sevdiceğe mesaj yollamak! İşte bunu yalnızca MSN başarabilirdi. ‘Kişisel İletinizi Yazın’ kısmına bir söz yazabileceğiniz gibi, Media Player’da dinlediğiniz müziğin yazması da mümkündü. Böylece anlamlı şarkılar dinleyerek dilediğiniz kişiye dilediğiniz mesajı verirdiniz ki, bu durum tüm MSN kullanıcıları tarafından bilinir, herkes dinlediği müziği ona göre seçerdi. Bir nesil, sırf bu durum yüzünden sevdiği değil, anlamlı ve tarz (!) bulduğu şarkıları dinlemekle geçirdi günlerini!
5. Tanımadığın İnsanlarla Arkadaş Olmak!
MSN listenizdeki herkesi tanımanız gerekmezdi. Bazen biri sizi rastgele ekler, yazışma başlar. Enteresan dostluklar da oluşurdu, hiç tanışmaz ama dost olurdunuz. Başka şehirlerden insanlarla saatlerce konuşur ama asla buluşmazdınız. Saatlerce yazışır, uzun süre cevap alamazsanız yollardınız titreşimi! Hala cevap gelmezse bir daha… Ta ki daha fazla titreşim yollamanız MSN tarafından engellenene kadar! Kullanıcı isimlerini, tuhaf karakterlerle yazmak çok modaydı. Çoğu insan, sanatçı kişiliğini MSN ismini ilginç karakterlerle yazarken harcadı. MSN çağının en güzel icatlarındandı. Belki o dönemi yaşamayanlar için bir anlam ifade etmez, ancak o dönemi yaşayanlar için çok sevilen, özlenen ve unutulmayan harika bir uygulamaydı Messenger!